Gåsepotentil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gåsepotentil
Zilverschoon plant Potentilla anserina.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Potentilla (Potentil)
Art P. anserina
Hjælp til læsning af taksobokse

Gåsepotentil (Potentilla anserina), ofte skrevet gåse-potentil, er en krybende, op til 25 cm høj urt, der i Danmark vokser almindeligt f.eks. på sandstrande og ved veje.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Gåsepotentil er en tæppedannende, lav, flerårig urt med krybende vækst. Stænglerne er først røde, men bliver senere grønne. Planten danner talrige, nedliggende og rodslående udløbere med røde stængler. Bladene er uligefinnede med mørkegrøn-grågrøn, tæt håret overside og sølvhvid underside.

Blomstringen sker i juni-august. Blomsterne sidder enkeltvis, og de er gule med 5 kronblade. Frugten består af en opsvulmet blomsterbund med små nødder (omtrent som hos Jordbær).

Rodnettet består af dybtgåede trævlerødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,05 x 2 m (5 x 10 cm/år), heri ikke medregnet udløberne.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Planten er meget almindelig som vildtvoksende i Danmark, og den findes i fuld sol på fugtig bund med et højt saltindhold, dvs. på strandenge, enge, sandstrande og langs veje (vintersaltning). Desuden ses den også ved vandhuller.

På skrænterne langs Omøs kyst findes arten sammen med bl.a. agerpadderok, agersvinemælk, agertidsel, draphavre, alm. knopurt, alm. kvik, alm. røllike, fladstrået rapgræs, grå bynke, hundegræs, hvid okseøje og korbær[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Anonym: Omøs strande Arkiveret 19. marts 2011 hos Wayback Machine (bearbejdet efter E. Nørgaard: En naturhistorisk undersøgelse af Omø i Storebælt i Natur og Ungdom, 1972Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: