Lorenz Heister

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Lorenz Heister (19. september 1683 i Frankfurt a. M. - 18. april 1758 i Helmstedt) var en tysk kirurg.

Heister studerede i Giessen og i Holland, hvor han var elev af Ruysch og Boerhaave, gjorde tjeneste ved de engelsk-hollandske tropper og blev doktor i Harderwijk 1708 og overlæge ved den hollandske hær 1709 og endelig professor i anatomi og botanik i Altdorf 1710. Professor chirurgiæ blev han 1720 i Helmstedt, og 1730 føjedes det botaniske professorat til. Heister gjorde Helmstedt til den tyske kirurgis centrum og grundlagde den videnskabelige kirurgi der.

Han udgav en mængde, ofte optrykte lærebøger: Chirurgie 1718), Institutiones chirurgicæ (1739), Die kleine Chirurgien (1747), Compendium anatomicum (1717), men skrev også over botanik og intern medicin. I hans Tractatus de cataracta, giaucomate et amaurosi (1712) gav han bidrag til forståelse af stærs opståen i øjet. Heisters navn er knyttet til en klapdannelse i galdeblærens hals og til en udvidning på den store halsvene (Diverticulum Heisteri = Bulbus superior venæ jugularis internæ).

Kilder[redigér | redigér wikikode]