Ludovica Thornam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ludovica Thornam

Ludovica Thornam, Self-Portrait, 18851.jpg

Personlig information
Fulde navn Ludovica Anine Vilhelmine Augusta Thornam
Født 30. november 1853 Rediger på Wikidata
Død 27. maj 1896 (42 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Far Ludvig Thornam
Mor Anine Charlotte Frederikke Norup
Søskende Emmy Thornam
Uddannelse og virke
Elev af Herman Siegumfeldt, Vilhelm Kyhn, Louis Hector Leroux, Jules Lefebvre Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ludovica Anine Vilhelmine Augusta Thornam (født i Horsens den 30. november 1853, død i København den 27. maj 1896) var en dansk portræt- og genremaler, søster til maleren Emmy Thornam og kusine til Marie Thornam.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Hun var datter af overlærer Ludvig Thornam (1819-79) og Anine Charlotte Frederikke født Norup (1824-95). Sin første oplæring i kunsten fik hun ved at gå til tegning på Horsens Tekniske Skole, og, animeret af sine forældre, drog hun til København, hvor hun studerede på Vilhelm Kyhns kunstskole i vinterhalvåret 1873-74. De fleste studerende her var kvinder, og først i 1888 fik kvinder adgang til Kunstakademiet. Hun fortsatte studierne under vejledning af Herman Siegumfeldt 1876-77.

Karriere og rejser[redigér | rediger kildetekst]

Efter således at have uddannet sig ad privat vej til portrætmaler, begyndte hun at udstille i 1878 og hendes velkomponede og veludførte værker vandt hende snart velyndere, hvilket førte til en del bestillinger, bl.a. fra godsejere. Sammen med søsteren Emmy var hun en af kun meget få kvindelige kunstnere, som kunne leve af sin kunst.

I 1887 fik hun en treårig understøttelse fra Kultusministeriet, som satte hende i stand til at studere ved et af de private akademier i Paris, Académie Julian (ledet af Jules Lefebvre), og senere med et tillæg fra Den Raben-Levetzauske Fond foretage en rejse til Rom. I 189394 besøgte hun atter Paris og Italien sammen med søsteren. Her var hun bl.a. i Siena. Samlet set studerede hun desuden hos Louis Héctor Leroux i Paris ad tre omgange, i årene 1887, 1889 og 1893.

Succesen blev både en styrke og en svaghed, for Thornam blev lænket til portrætkunsten, da efterspørgslen gik i den retning. Hun fastholdt livet igennem en traditionel malestil under indflydelse af dansk guldalder og fransk akademisme, men i tiden efter pariseropholdene kan man spore en større brug af dagslyseffekter i malerierne og en mere utvungen malestil, hvor konturlinjerne begynder at falde bort.

Ved siden af por­trætter malede hun også genrebilleder, men beherskede her stoffet med mindre sikkerhed end i portrætkunsten.

Udstillingsaktivitet[redigér | rediger kildetekst]

Charlottenborg udstillede hun flere vellykkede portrætter, bl.a. sit selvportræt fra 1885 (udstillet 1890), som i dag findes på Horsens Museum. Hun nåede at deltage i Kvindernes Udstilling i 1895, og på Forårsudstillingen 1896 var hun repræsenteret med et landskabsmaleri. Hun havde udstillet på Charlottenborg siden 1878, i Kunstnerforeningen af 18. November i 1882 og på Salonen i Paris siden 1889.

Efter en langvarig sygdom afgik hun ved døden i København den 27. maj 1896. Hun var ugift og er begravet på Østre Kirkegård i Horsens.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]