Mødet i Singapore 2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Donald Trump og formand Kim Jong-un hilser på hinanden ved mødets indledning.

Mødet i Singapore 2018 var det første topmøde mellem en siddende amerikansk præsident og en leder af Nordkorea. Det fandt sted den 12. juni 2018 på Capella Hotel i Singapore.[1]

De Hvide Hus bekræftede det planlagte møde mellem præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un den 8. marts 2018. Det Hvide Hus pressekretær Sarah Huckabee Sanders udtalte at "I mellemtiden må alle sanktioner og det maksimale pres fortsætte".[2]

Ifølge premierminister Lee Hsien Loong kostede topmødet 15 millioner dollar, hvoraf halvdelen gik til sikkerhedsforanstaltninger.[3]

Mødested[redigér | rediger kildetekst]

USA's udenrigsminister (daværende CIA-direktør) Mike Pompeo og Kim Jong-un mødtes i Pyongyang i Nordkorea den 31. marts 2018.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Den 31. marts og formodentlig den 1. april havde CIAs direktør Mike Pompeo i hemmelighed mødt Kim i Pyongyang[4] for at lægge grundlagdet for topmødet, herunder en diskussion om mulige mødesteder.[5]

Meddelelse om at holde mødet i Singapore[redigér | rediger kildetekst]

Et flyfoto over Capella Singapore.

CNN rapporterade den 9. maj, at Singapore skulle være mødested den 12. juni.[6] Trump bekræftede mødestedet den 10. maj og meddelte, at toppmødet skulle finde sted den 12. juni.[7]

Det Hvide Hus meddelte den 4. juni, at mødet skulle begynde klokken 9.00 (Singapore tid) og bekræftede næste dag, at Capella Singapore skulle være mødested for topmødet den 12. juni.[8] USA meddelte, at man ikke ville betale for den deltagende nordkoreanske delegation.[9]

Den 9. juni 2018, ved en pressekonferens på G7-topmødet i Quebec erklrede præsident Trump, at den personlige kemi[10] mellem ham og Kim Jong-un ville være en afgørende faktor for topmødets udfald, og at mødet ville være en engangsmulighed[11] for Nordkorea for at opnå en aftale.[12]

Mødets deklaration[redigér | rediger kildetekst]

På mødet blev underskrevet følgende erklæring:
USAs præsident Donald J. Trump og formand for Kim Jong-un fra kommissionen for statslige affærer for Den Demokratiske Folkerepublik Korea (DPRK) afholdt et første historisk topmøde i Singapore den 12. juni 2018.

Præsident Trump og formand Kim Jong-un gennemførte en omfattende, dybtgående og oprigtig udveksling af opfattelser om spørgsmål vedrørende etablering af et nyt forhold mellem USA og Nordkorea og opbygningen af en varig og robust fredelig tilstand på den koreanske halvø. Præsident Trump forpligtede sig til at stille sikkerhedsgarantier til DPRK, og formanden Kim Jong-un bekræftede sit faste og urokkelige engagement om at fuldføre denuklarisering af den koreanske halvø.

Overbevist om, at etableringen af nye forbindelser mellem USA og Nordkorea vil bidrage til fred og velstand på den koreanske halvø og i verden og anerkende, at den gensidige tillidsbygning kan fremme denuklarisering af den koreanske halvø, erklærer præsident Trump og formand for Kim Jong-state det følgende:

 1. De Forenede Stater og DPRK forpligter sig til at etablere nye forbindelser mellem USA og Nordkorea i overensstemmelse med de to landes befolkningers ønske om fred og velstand.
 2. De Forenede Stater og DPRK vil deltage i bestræbelserne på at opbygge en varig og stabil fredstilstand på den koreanske halvø.
 3. Bekræftende Panmunjom-erklæringen af 27. april 2018 forpligter DPRK til at arbejde for fuldstændig denuclerarisering af den koreanske halvø.
 4. De Forenede Stater og DPRK forpligter sig til at genfinde POW[13]/MIA[14]-rester, herunder omgående repatriering af de allerede identificerede.

Efter at have erkendt, at topmødet i USA-DRPK - det første i historien - var en epokegørende begivenhed af stor betydning for at overvinde årtier af spændinger og fjendtligheder mellem de to lande og for åbningen af en ny fremtid, forpligtede præsident Trump og formand Kim Jong-un sig til at gennemføre bestemmelserne i denne fælles aftale fuldt ud og hurtigt. De Forenede Stater og DPRK forpligter sig til at holde fortsættelsesforhandlinger ledet af den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, og en relevant højtstående DPRK-embedsmand for hurtigst muligt at gennemføre resultaterne af topmødet mellem USA og Nordkorea.

USAs præsident Donald J. Trump og formand for Kim Jong-un fra kommissionen for statslige affærer for Den Demokratiske Folkerepublik Korea har forpligtet sig til at samarbejde om udvikling af nye forbindelser mellem USA og Nordkorea og for fremme af fred, velstand , og sikkerheden på den koreanske halvø og i verden.[15]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Trump announces June 12 summit in Singapore with North Korean leader, U.S. prisoners released". Washington Post (amerikansk engelsk). Hentet 2018-06-11.
 2. ^ "Trump-Kim summit plan draws positive reactions from key players". Fox News (amerikansk engelsk). Hentet 2018-06-11.
 3. ^ "Trump-Kim summit will cost about $20m to host - a cost Singapore willing to pay for regional stability: PM Lee". The Straits Times (engelsk). Hentet 2018-06-11.
 4. ^ "Mike Pompeo made secret trip to North Korea in early April, source confirms - NK News - North Korea News". NK News - North Korea News (amerikansk engelsk). Hentet 2018-06-11.
 5. ^ "Secret, direct talks underway between US and North Korea". CNN. Hentet 2018-06-11.
 6. ^ "Trump officials prepare for Singapore summit with North Korea". CNN. Hentet 2018-06-11.
 7. ^ "Trump announces North Korea summit will be in Singapore". CNN. Hentet 2018-06-11.
 8. ^ "Trump-Kim Singapore summit venue is set". CNN. Hentet 2018-06-11.
 9. ^ "US 'not paying' for North Korean officials' stay in Singapore: Report". Channel NewsAsia (amerikansk engelsk). Hentet 2018-06-12. {{cite news}}: |archive-url= kræver at |archive-date= også er angivet (hjælp); Mere end en |titel= og |title= angivet (hjælp)
 10. ^ "Trump: I'll know whether Kim summit will be successful 'in first minute'". the Guardian (engelsk). Hentet 2018-06-12.
 11. ^ "Trump: Kim has a 'one-time shot'". CNN. Hentet 2018-06-12.
 12. ^ "WATCH: President Trump Press Conference at G7 Summit in Charlevoix, Quebec, Canada". Youtube. Hentet 2018-06-12.
 13. ^ Prisoner of war = krigsfanger
 14. ^ Missing in Southeast Asia = Forsvundne i Sydøsasien
 15. ^ The Korea Times med henvisning til Det Hvide Hus

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 1°14′58″N 103°49′28″Ø / 1.2494°N 103.8244°Ø / 1.2494; 103.8244