MESSENGER

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se MESSENGER (flertydig). (Se også artikler, som begynder med MESSENGER)
Billede af rumsonden, lavet af NASA

MESSENGER, akronym for MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging (akronymet spiller på at det engelske ord messenger betyder budbringer og at Merkur var gudernes sendebud), er en rumsonde, opsendt af NASA, med det formål at udforske planeten Merkur. Sonden gik i kredsløb om planeten i 2011 og skal studere overfladen og det svage magnetfelt i mange år.

Merkurpassagerne decelererede sonden yderligere og gav mulighed for de første nære observationer af planeten siden observationerne fra Mariner 10 for over 30 år siden. Da Mariner 10 fløj forbi Merkur, tog man kun billeder af den ene side (dagsiden). Med MESSENGER får man et atlas over hele planeten og man må tænke på, at hvis man kun havde set den ene side af Jorden, f.eks. Stillehavssiden, ville man få et helt forkert billede af Jorden. På terminator på Mariner 10-billederne så man en tredjedel af kæmpekrateret Calorisbassinet. Nedslagskræfterne havde bredt sig i alle retninger væk fra Caloris-nedslaget og stødte sammen antipodalt. På Mariner 10-billederne kan man ane et underligt terræn på terminator, 180° fra Calorisbassinet. Med MESSENGER-billederne, vil man bedre kunne forstå mekanismen bag.

Måleresultaterne fra de første passager var af stor betydning for planlægningen af hovedobservationsprogrammet, der startede i marts 2011 da rumsonden gik i kredsløb om Merkur. Da sonden faldt ind mod Solen, blev den automatisk accelereret (EPOT blev til EKIN). De seks nære planetpassager nedbragte tilsammen hastigheden, således at MESSENGER's svage bremseraket og Merkurs tyngdekraft kunne anbringe MESSENGER i kredsløb om Merkur.

Afslutning på missionen[redigér | redigér wikikode]

Den 21. januar 2015 var raketmotoren tændt i 120 sekunder og hævede MESSENGERs bane med 80 km. Den brugte det sidste brændstof, og det betyder at intet kan forhindre rumsonden i at tabe højde og kollidere med Merkur. Det forventes at ske inden slutningen af marts 2015. MESSENGER er beskyttet mod den intense solstråling (350 °C) af en solskærm, men merkuroverfladen udsender også varmestråling. Når MESSENGERs højde over Merkur når ned på 26 km vil undersiden af rumsonden nå op på 185 °C, hvor lodningerne begynder at smelte. Det er usikkert hvor mange instrumenter der svigter, men dem der overlever vil kunne undersøge Merkur tættere på end tidligere[1].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. New Scientist (5. januar 2015) (på (Engelsk)). NASA's Messenger probe ready for final tour of Mercury.