MT Højgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
MT Højgaard
Virksomhedsinformation
Virksomhedsform A/S
Grundlæggelse 2001
Nøglepersoner Torben Biilmann (adm. direktør)
Branche Byggeri og anlæg
Omsætning 7 mia. kr (2014)
Resultat 207 mio. kr (2014)
Antal ansatte 3.846 (2014)
Datterselskaber Ajos, Enemærke & Petersen, Greenland Contractors, Lindpro, Scandi Byg, Seth
Eksterne henvisninger
CVR Virksomheden hos CVRRediger på Wikidata
Hjemmeside MT Højgaards hjemmeside
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

MT Højgaard A/S er en af de førende bygge-og anlægsvirksomheder i Norden og udfører projekter i hele Danmark samt fokuserede aktiviteter i udlandet. Koncernen blev etableret i 2001, da Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz slog sig sammen[1].

Koncernen består af virksomheden MT Højgaard og en gruppe specialiserede hel-og delejede dattervirksomheder. MT Højgaard A/S udfører alle former for projekter inden for bygge-og anlægsbranchen - fra projektering til opførelse af broer, boliger og erhvervsejendomme samt renovering af eksisterende byggeri og anlæg. Dertil udfører MT Højgaard opgaver inden for offshore, og er blandt de aktører i Europa, der har installeret flest vindmøllefundamenter til havvindmøller.

MT Højgaard har hovedkontor i Søborg ved København og lokalkontorer fordelt i Danmark og i udlandet. I 2014 omsatte virksomheden for 7 mia. kr. og beskæftigede 4.000 medarbejdere[2].

I MT Højgaards bestyrelse sidder bestyrelsesformand Søren Bjerre-Nielsen og næstformand Niels Lykke Graugaard. Derudover består bestyrelsen af Carsten Bjerg, Pernille Fabricius, Ole Røsdahl, Mats Jönsson, Irene Chabior, Vinnie Sunke Heimann og John Sommer.

Historie[1][redigér | redigér wikikode]

Virksomhedens begyndelse[redigér | redigér wikikode]

MT Højgaards historie starter i 1918 og 1919, da de to virksomheder, som senere blev sammenlagt til MT Højgaard, blev grundlagt. Først i 1918 da Sven Schultz og Knud Højgaard grundlagde entreprenørvirksomheden Højgaard & Schultz og året efter blev Monberg & Thorsen grundlagt af Axel Monberg og Ejnar Thorsen.

Det første store projekt for Højgaard & Schultz var etableringen af havnen i Gdynia. Arbejdet her stod på i næsten 10 år og blev fuldendt i 1935. Dette førte til mange nye opgaver for virksomheden både nationalt og internationalt. Samme år fuldendte Monberg & Thorsen deres opførsel af Lillebæltsbroen.

I 1984 opførte de to virksomheder i samarbejde Farøbroerne, hvor Højgaard & Schultz stod for underbygningen og Monberg & Thorsen stod for overbygningen af broen. Virksomhederne har også arbejdet sammen med at opføre dele af Storebæltsforbindelsen indtil 1994 og igen i 2000, hvor de i samarbejde opførte Øresundsbroen.

Sammenlægningen[redigér | redigér wikikode]

I 2001 valgte Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz at slå sig sammen til MT Højgaard A/S og bliver således Danmarks største bygge-og anlægsvirksomhed.

I 2002 projekterer virksomheden en stor del af Ørestaden, hvor de blandt andet får til opgave at bygge Field’s indkøbscenter og en række boligbyggerier. Field’s står klar i 2004 og er ved sin færdiggørelse Skandinaviens største shoppingcenter.

Gennem årene har MT Højgaard arbejdet på talrige projekter, hvor der blandt andet kan nævnes nyhedsstudierne og koncertsalen i DR Byen, Zoologisk Haves nye savanne og elefanthus og Danmarks første OPP-projekt, Vildbjerg Skole i Holbæk. Siden da har virksomheden opført mange andre OPP-projekter.

MT Højgaard har også opført projekter i udlandet, blandt andet Hardangerbroen i Norge, Nuuk CenterGrønland og genopbygning af flere havne på Maldiverne.

I 2013 sker der ændringer i MT Højgaards ledelse og en ny vision så dagens lys – visionen om at være ”den mest produktivitetsfremmende koncern i bygge- og anlægsbranchen”. MT Højgaard arbejder derfor meget med Building Information Modeling (BIM) og Virtual Design & Construction (VDC), som begge er redskaber til simulere og optimere byggeprocessen.

Organisation[redigér | redigér wikikode]

Koncernen består af[3]:

  • MT Højgaard - udvikling, opførsel og renovering af bygninger
  • Ajos - udlejning af materiel til bygge-, anlægs- og renoveringsopgaver
  • Enemærke & Petersen - nybyggeri, renovering og bygningsledligehold
  • Greenland Contractors - daglig drift, bygge-, service og vedligeholdelsesopgaver på Thule Airbase og andre grønlandske organisationer
  • Lindpro - drifts- og vedligeholdelsesopgaver på alle former for elektriske anlæg og installationer
  • Scandi Byg - præfabrikerede modulbyggerier
  • Seth - vandbygning, industribygning og byggeri for det amerikanske forsvar

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]