Manfred Gerlach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Manfred Gerlach, 1986.

Manfred Gerlach (8. maj 1928 i Leipzig17. oktober 2011) var en tidligere østtysk politiker, der var formand for Statsraat og dermed statsoverhoved i DDR fra 6. december 1989 til 5. april 1990. Gerlach repræsenterede Liberal-Demokratische Partei Deutschlands (LDPD) og var således landets første ikke-kommunistiske statsoverhoved.

Gerlach var under 2. verdenskrig aktiv i modstandsbevægelsen og dannede i 1943 en illegal antifascistisk ungdomsbevægelse, men blev arresteret i 1944. Han blev efter krigen politisk aktiv og var medstifter af LDPD og Freie Deutsche Jugend i Leipzig. Han var leder af LDPDs ungdomsorganisation i det nordvestlige Sachsen fra 1946 til 1950 og fra 1947 til 1952 sad han i LDPDs hovedbestyrelse i Sachsen. I 1950'erne var han overborgmester i Leipzig. Han var 1951-1953 næstformand for LDPD og fra 1954 til 1967 generalsekretær. På partikongressenn i 1967 blev han valgt til partiets formand – en post han besad helt frem til 10. februar 1990.

Han blev valgt til DDR's Volkskammer i 1949 og var medlem til 1990. LDPD var et af blokpartierne, og selv Manfred Gerlach oprindeligt accepterede SED's dominans over de ikke-kommunistiske partier, begyndte han i 1970'erne at pleje kontakter med det vesttyske søsterparti, FDP. Erich Honecker forbød udgivelsen af en bog forfattet af Gerlach, hvilket førte til at partiet redefinerede sin position i retning af klassisk liberalisme. Gerlachs støtte til øget liberalisering og pluralisme i Østtyskland gjorde ham bemærkelsesværdigt populær, men grundet hans tøvende attitude under die Wende satte han meget af populariteten over styr.

Gerlach var imidlertid den første betydningsfulde østtyske politiker, der for alvor satte spørgsmålstegn ved SEDs monopolrolle i landet. Det skete i en artikel i LDPDs avis, Der Morgen, 13. oktober 1989. Artiklen skabte fuore, men allerede efter få dage senere, 18. oktober, blev Erich Honecker afsat af sine egne. Manfred Gerlach blev efter Berlinmurens fald den første ikke-kommunistiske statschef.

LDPD fusionerede med to andre liberale partier til Bund Freier Demokraten, der senere blev fusioneret med FDP. Gerlach meldte sig ud af FDP i 1993 og der har siden været beskyldninger fremme om, at han i sine yngre år var agent for NKVD. Politisk har han de senere år været nært knyttet til PDS, og han har været aktiv i Berliner Alternatives Geschichtsforum, der promoverer et positivit syn på DDR's historie, og som kritikere beskylder for at medvirke til hvidvaske SED's de facto diktatur.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]