Margarete Buber-Neumann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Margarete Buber-Neumann
Født Margarete ThüringRediger på Wikidata
21. oktober 1901Rediger på Wikidata
PotsdamRediger på Wikidata
Død 6. november 1989 (88 år)Rediger på Wikidata
Frankfurt am MainRediger på Wikidata
Gravsted Hauptfriedhof FrankfurtRediger på Wikidata
Politisk parti Kommunistische Partei DeutschlandsRediger på Wikidata
Søskende Babette GrossRediger på Wikidata
Partner Heinz NeumannRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, skribentRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Storkors af Forbundsrepublikken Tysklands fortjenestordenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Margarete Buber-Neumann (født Thüring 21. oktober 1901 i Potsdam, død 6. november 1989 i Frankfurt am Main) var en tysk, politisk skribent. Buber-Neumann var under mellemkrigstiden aktiv i Tysklands kommunistiske parti. I eksil i Sovjetunionen blev hun 1938 arresteret og var i to år fange i Gulag. I 1940 overførtes hun fra Sovjet til Tyskland, hvor hun af nazisterne sattes i koncentrationslejr. Efter 2. verdenskrigs afslutning boede hun en tid i Sverige og skrev her bogen Fånge hos Hitler och Stalin.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Margarete Thüring stammede fra en middelklassefamilie i Potsdam. Tyve år gammel, i 1921, kom hun med i det tyske kommunistparti KDP. Samme år giftede hun sig med Rafael Buber, søn af den jødiske filosof Martin Buber. Parret fik to børn, men blev skilt efter et par år, og Rafael flyttede senere med børnene til Palæstina. Margarete mødte på denne tid Heinz Neumann, en af KDPs centralfigurer. Ideologiske modsætninger i KDP gjorde, at Margarete og Heinz en tid boede i Spanien og Schweiz og til sidst kom til Moskva 1935. Under Stalins store udrensninger blev de arresterede, Heinz i april 1937 og Margarete i juni 1938.

Heinz ”forsvandt” i Gulag. Margarete tilbragte to år i lejre i provinsen Karaganda. I foråret 1940, under den tid da Molotov-Ribbentrop-pagten var i kraft, førtes Margarete af den sovjetiske sikkerhedstjeneste NKVD til Tyskland, hvor hun blev overdraget til SS. Af dem deporteredes hun til koncententrationslejren for kvinder (Ravensbrück), hvor hun var interneret til krigens afslutning i 1945.

Under et ophold i Sverige efter krigen skrev hun sine lejrmemoirer Fånge hos Hitler och Stalin. Da Margarete Buber-Neumann siden flyttede tilbage til Tyskland, levede hun et ret tilbagetrukket liv som skribent. I 1963 udgav hun en bog om tjekken Milena Jesenská, forfatter og ven af Kafka, som hun havde lært at kende i Ravensbrück.

Fange hos Stalin och Hitler[redigér | redigér wikikode]

Dette skriver Buber-Neumann i forordet til sin bog om sine erfaringer fra Stalins Gulag og Hitlers koncentrationslejr. Fange hos Stalin og Hitler er en usentimental, men gribende skildring af det, hun gennemlevede under sine syv år i lejr. Bogen er samtidig en slags rapport over de sovjetiske og nazistiske retssystemers og fangelejrenes brutalitet.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

  • Margarete Buber-Neumann: Fange hos Stalin og Hitler, København: Schønberg, 1956, oversat af Jørgen Schleimann, på danske biblioteker, hentet 2014-03-09.
  • Margarete Buber-Neumann: Kafkas Freundin Milena; 1963

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]