Marineregimentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Marineregimentet, var en dansk-norsk kampenhed, som blev oprettet i 1672 med kaptajn Vogel som chef og havde garnison på Flådestation Glückstadt i byen Glückstadt, grundlagt af Christian 4. i 1617 ved Elben i Holsten.

I tiden før grundlæggelsen af regimentet havde de danske orlogsskibe altid en gruppe regulære soldater om bord, hvis opgave var at beskyde dæk og rigning samt at entre og erobre fjendtlige fartøjer.

Oprettelsen af regimentet skyldtes formodentlig uklarhed om kommandoveje, udførelse af befalinger og andre organisatoriske foretag. Regimentets soldater måtte ikke forveksles med fartøjets matroser.

I flere år herefter havde danske orlogsskibe to chefer, skibsføreren som tog sig af sejlads, manøvrering og navigering, medens marineregimentets chef var leder af kamphandlingerne.

Det blev betragtet som en straf at være mariner (marineinfanterist), og rekrutteringsgrundlaget til enheden omfattede individer som ikke kunne tilpasse sig i andre enheder.

Dette skabte en tradition for særdeles hårdføre soldater. Selv blandt søens folk var disse soldater (eller soldateske som de også omtales) frygtede og hadede. Men en ting man ikke kunne fratage dem var deres kampvilje og -mod. Enheden gik ærefuldt ud af det ene slag efter det andet, uanset den danske indsats generelt.

I flere slag fik de tilladelse til at forlade kamppladserne med våben i hånd som en anerkendelse for deres indsats.

I 1741 skiftede regimentet navn til Bornholmske infanteriregiment, som fik garnison i Rendsborg i Sydslesvig/ Holsten.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

HistorieStub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.