Spring til indhold

Maud Olofsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Maud Olofsson
Personlig information
Født9. august 1955 (68 år) Rediger på Wikidata
Arnäs församling, Sverige Rediger på Wikidata
Politisk partiCenterpartiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
TilknyttetMarianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse, Universitetet i Stellenbosch Rediger på Wikidata
BeskæftigelseForsker, politiker Rediger på Wikidata
ArbejdsstedStockholm Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserStorkorset af Republikken Polens Fortjenesteorden,
Dannebrogordenen Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Maud Elisabeth Olofsson (født Olsson, 9. august 1955 i Arnäs, Ångermanland, Sverige) er en svensk politiker, der siden 2001 har været formand for Centerpartiet. Siden 2006 har hun været vicestatsminister og energi- og erhvervsminister i Fredrik Reinfeldts borgerlige regering.

Olofsson begyndte sin politiske karriere i partiets ungdomsorganisation, Centerpartiets Ungdomsförbund, i 1974. Hun blev kommunalbestyrelsesmedlem i Luleå i 1976. Hun var fra 1992-1994 særlig rådgiver for arbejdsminister Börje Hörnlund. Siden 1996 har hun været medlem af ledelsen for Centerpartiet og blev valgt som partileder i marts 2001.

Hendes politiske standpunkt er typisk for Centerpartiet; hun har fokus på de små agrarsamfunds overlevelse i Sverige kombineret med at hun fører en centrum-højre økonomisk politik. Det var dog banebrydende for partiets historie, da Olofsson karakteriserede dets politisk som socialliberalt. Selv om partiet sommetider har deltaget i socialdemokratisk ledede regeringer, har det under Olofssons ledelse indtaget en stærk oppositionsrolle. Gennem samarbejdet med de øvrige borgerlige partier i Alliance for Sverige lykkedes det den borgerlige blok at komme til magten ved Riksdagsvalget i 2006.

Maud Olofsson.
Foto: Johanna Jansson

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SvenskSpire
Denne artikel om en svensk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker