Spring til indhold

Melskrubbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Melskrubbe
Melskrubbe
Melskrubbe
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda (Leddyr)
KlasseInsecta (Insekter)
OrdenColeoptera (Biller)
UnderfamilieTenebrionidae (Skyggebiller)
SlægtTenebrio
ArtT. molitor
Videnskabeligt artsnavn
Tenebrio molitor
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse
Melorm i en plastikbeholder med klid.

Melskrubbe (Tenebrio molitor) er en art af skyggebiller, hvis larver kendes som melorm.

Oprindelse og spredning[redigér | rediger kildetekst]

Melskrubber har formentlig oprindelse i middelhavsområdet, men er nu tilstede i mange områder af verden, grundet utilsigtet spredning via handel og kolonisering.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Dens liv har fire stadier: Æg, larve, puppe og udvokset. Larverne er typisk omkring 2,5 cm, mens de udvoksede individer er mellem 1,25 og 1,8 cm.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Melorm bruges i udstrakt grad som føde til krybdyr, fisk og fugle i fangenskab, idet de er meget proteinrige. Bruger man således melorm som foder-insekt og skal opbevare dem i længere tid, kan enhver form for beholder med lodrette glatte sider anvendes, da melormene ikke kan forcere en sådan barriere. Som foder anvendes diverse gryn- og meltyper, kombineret med lidt frugt og grønt. Melorm trives ved stuetemperatur, men man kan stille dem køligt for at bremse udviklingen, så de forbliver på larvestadiet længere tid.

Affaldshåndtering[redigér | rediger kildetekst]

I 2015 blev det opdaget at melorme er i stand til at nedbryde polystyren (flamingo) til recirkulært brugbart organisk stof med en hastighed på 0,35-0,40 milligram per døgn. Yderligere blev der ikke fundet forskel på melorme fodret med kun flamingo, og melorme fodret med kun sædvanlig føde, over eksperimentets varighed på en måned. Den bagvedliggende organiske mekanisme er pt ukendt - og der er ikke lavet forsøg på at kommercialisere opdagelsen.[1]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jordan, Rob. "Plastic-eating worms may offer solution to mounting waste, Stanford researchers discover". Stanford News Service. Stanford News Service. Arkiveret fra originalen 20. februar 2021. Hentet 24. marts 2016.


billeSpire
Denne artikel om insekter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.