Melskrubbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Melskrubbe
Melskrubbe
Melskrubbe
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Coleoptera (Biller)
Underfamilie Tenebrionidae (Skyggebiller)
Slægt Tenebrio
Art T. molitor
Videnskabeligt artsnavn
Tenebrio molitor
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse
Melorm i en plastikbeholder med klid.

Melskrubbe (Tenebrio molitor) er en art af skyggebiller, hvis larver kendes som melorm.

Oprindelse og spredning[redigér | redigér wikikode]

Melskrubber har formentlig oprindelse i middelhavsområdet, men er nu tilstede i mange områder af verden, grundet utilsigtet spredning via handel og kolonisering.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Dens liv har fire stadier: Æg, larve, puppe og udvokset. Larverne er typisk omkring 2,5 cm, mens de udvoksede individer er mellem 1,25 og 1,8 cm.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Melorm bruges i udstrakt grad som føde til krybdyr, fisk og fugle i fangenskab, idet de er meget proteinrige. Bruger man således melorm som foder-insekt og skal opbevare dem i længere tid, kan enhver form for beholder med lodrette glatte sider anvendes, da melormene ikke kan forcere en sådan barriere. Som foder anvendes diverse gryn- og meltyper, kombineret med lidt frugt og grønt. Melorm trives ved stuetemperatur, men man kan stille dem køligt for at bremse udviklingen, så de forbliver på larvestadiet længere tid.

Affaldshåndtering[redigér | redigér wikikode]

I 2015 blev det opdaget at melorme er i stand til at nedbryde polystyren (flamingo) til recirkulært brugbart organisk stof med en hastighed på 0,35-0,40 milligram per døgn. Yderligere blev der ikke fundet forskel på melorme fodret med kun flamingo, og melorme fodret med kun sædvanlig føde, over eksperimentets varighed på en måned. Den bagvedliggende organiske mekanisme er pt ukendt - og der er ikke lavet forsøg på at kommercialisere opdagelsen.[1]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jordan, Rob. "Plastic-eating worms may offer solution to mounting waste, Stanford researchers discover". Stanford News Service. Stanford News Service. Hentet 24. marts 2016. 


billeStub
Denne artikel om insekt er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.