Mening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Mening udtrykker en opfattelse af noget eller en holdning til det. Der er en anelse forskel på indholdet af henholdsvis "opfattelse" og "holdning", for mens opfattelser kan være meget flygtige, så forudsætter holdninger, at man har gjort en opfattelse til en del af sin personlighed. En mening er et subjektivt sandhedsudsagn en antagelse – i modsætning til et faktum (der anses for at være ubetvivleligt).

En holdning er altså en mening, som er blevet grundlæggende for en person eller en gruppe (seDogme). I realiteten bruger alle deres holdninger som genveje i dag-til-dag løsninger på moralske spørgsmål. Holdninger gør det med andre ord lettere at gennemleve de utallige valgsituationer, som tilværelsen byder på. Samtidig er fælles holdninger også en vigtig del af fællesskabsfølelsen inden for bestemte grupper eller nationaliteter.

Omvendt kan holdninger let blive til noget, der forhindrer en person eller gruppe i at at se de reelle forhold og danne sig en ny opfattelse eller (på længere sigt) en ny holdning overfor virkelighedens problemer. I denne negative side af holdninger ligger baggrunden for megen strid mellem grupper, især da i de tilfælde hvor en holdning er blevet en del af personens eller gruppens identitetsfølelse.

Se også[redigér | redigér wikikode]