Mercury-programmet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De 7 Mercury-piloter, fra venstre mod højre øverst: Alan Shepard, Virgil Grissom og Gordon Cooper; Nederst: Walter Schirra, Donald Slayton, John Glenn og Scott Carpenter. Donald Slayton fløj først med Apollo-Sojuzprojektet i 1975.

Mercury var USA's første bemandede rumprogram i 1961. Inden NASA sendte testpiloter i rummet, blev "ubemandede" rumfartøjer sendt af sted med chimpanser om bord. Ikke alle aberne overlevede, Enos the chimp overlevede dog missionen Mercury-Atlas 5 i 1961 på trods af en turbulent landing.

Der var rumkapløb mellem USA og USSR, i USA var NASA blevet skabt, i 1958, for at komme først til månen med besætning. USSR havde allerede i 1960 haft overlevende rotter, mus og hunde i rummet. Den mest berømte rumhund Laika (USSR) blev sendt af sted med Sputnik 2 i 1957, men overlevede ikke.

Bemandede Mercury-missioner[redigér | rediger kildetekst]

De syv testpiloter rejste alene, da der kun var plads til en person i de tidlige bemandede rumfartøjer. Hver pilot navngav selv den rumkapsel de fløj i. Tallet 7 blev tilføjet efter hvert navn for at tilkendegive alle 7 piloter.

Foregående:
-
Mercury-programmet
19581963
Efterfølgende:
Gemini-programmet

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]