Minarkisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Minarkisme eller minimalstatsideologi er inden for samfundslæren det liberalistiske standpunkt, at staten i et frit samfund bør være så minimal som muligt, et såkaldt minarki, og kun netop stor nok til at beskytte hvert individs frihed. I traditionel politisk filosofi omtales et minarki også som en natvægterstat.

Statens rolle er i minarkismen alene opretholde lov og orden, dvs. at sørge for et retsvæsen, der kan dømme dem, der bryder loven, en politimagt, der kan udføre dommen, og et forsvar, der kan sikre staten mod agression fra andre stater.

Begrebet minarkisme bruges ofte til at skelne mellem to fløje inden for radikal liberalisme: minarkisterne, der accepterer en stat af minimal omfang, og anarko-kapitalisterne, der modsætter sig selve eksistensen af en stat og mener, at det bedste samfund fås i et statsligt ureguleret marked.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.