Mittelbau-Dora koncentrationslejr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dora-Mittelbau koncentrationslejren omkring 1945. Lejrens fanger producerede bomber til Nazi-Tyskland under 2.verdenskrig.
Lejren havde et krematorie med to ovne, som var i flittig brug.

Dora-Mittelbau, også kendt som Dora-Nordhausen, ligger i det sydlige Harzen nord for byen Nordhausen i Thüringen. Stedet var en kz-lejr i Nazi-Tyskland. Lejren rummer i dag et museum.

Fra begyndelsen var Dora-Mittelbau en underafdeling af koncentrationslejren Buchenwald, men var ikke en egentlig udryddelseslejr. I 1944 overtog SS lejren. I 1943 begyndte fanger i Dora-Mittelbau at udvikle fabriksanlæg til V-2 raketten. Disse anlæg var bygget i store tunneller inde i den nærliggende bjergkam, så de var beskyttede mod bomber fra allierede fly. V'et stod for Vergeltung, gengældelse. Der var stor modvilje blandt fangerne mod at fremstille raketterne, og man forsøgte at trække alle processerne i langdrag. Mistanke om bl.a. den form for sabotage medførte dødsstraf, og omkring 200 fanger blev hængt på denne mistanke.

Oprindeligt blev V-2 raketten udviklet i Peenemünde, men efter at de allierede havde bombet anlægget der sønder og sammen, måtte tyskerne i al hast finde et andet, og mere sikkert sted, hvor man kunne videreføre produktionen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Tysklands historieStub
Denne artikel om Tysklands historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Tysklands historie


Koordinater: 51°32′59″N 10°45′19″Ø / 51.54972°N 10.75528°Ø / 51.54972; 10.75528