Nanobe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
  Nanober ?
Nanober lidt tættere på.
Nanober lidt tættere på.
Videnskabelig klassifikation
Overdomæne: Biota
Domæne: Acytota, aphanobionta (ikke-cellet liv)
Rige: Nanobe
Nanoberne er de små trådformede ender.

Nanober eller nanobakterier er de mindst (formodede) levende organismer man til dato (2006) har kendskab til. De måler mellem 20 – 150 nm og er både fundet i sandstensprøver 3-5 km under havbunden ud for Australiens kyst og i menneskelige nyresten. Nanober er godt 10 gange mindre end de mindste almindelige bakterier.

Nanober blev opdaget i 1996 (offentliggjort i American Mineralogist, vol 83., 1998) af Philipa Uwins[1], University of Queensland, Australia. [2]

Det er dog ikke endeligt bevist at der er tale om liv. [3] [4]

Nanober har egenligt været kendt af forskere i en del årtier, men er i disse kredse blevet regnet for et biprodukt af laboratorieforsøg og ikke et produkt af naturen.

ALH84001, en meteorit fra Mars, satte fornyet gang i forskningen af ekstremofiler og spørgsmålet om, hvorvidt fundene på ALH84001 var nanober eller en uorganisk formation, har forskningen siden afdækket eksistensen af, i bred enighed, at de er nanober.[Kilde mangler]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Nanobes
  2. ^ Uwins, Philippa, J. R. et al., Novel nano-organisms from Australian sandstones, American Mineralogist, vol 83., pp. 1541-1550, 1998.
  3. ^ Nanjundiah, V. (2000), "The smallest form of life yet?" (PDF), Journal of Biosciences, 25 (1): 9–10 
  4. ^ Nanobacteria and Nanobes- Are They Alive?