Natura 2000-område nr. 32 Sønder Lem Vig og Geddal Strandenge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sønder Lem Vig og Geddal Strandenge
Geografi
Region Region Midtjylland
Kommune(r) Skive Kommune og Holstebro Kommune
Areal 1.115 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 32 Sønder Lem Vig og Geddal Strandenge er en naturplan under det fælleseuropæiske Natura 2000-projekt. Planområdet er et habitatområde på 1.115 ha, hvoraf ca. 241 ha udgøres af Sønder Lem Vig, der er en en tidligere fjordarm som nu er en sø, omgivet af lavtliggende landområder, beliggende i den sydvestlige del af Salling, ud til Venø Bugt i Limfjorden.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Natura 2000-området består Sønder Lem Vig er afskåret fra Limfjorden med en dæmning og afvandes med pumpe. Søen har en maksimal dybde på 1,6 m, en middeldybde på 0,75 meter, og har en rig bestand af kransnålalger, heraf er ru kransnål og busket kransnål ualmindelige i Danmark. Arterne findes kun i klarvandede, kalkrige søer. De gullistede arter nåle-sumpstrå og vedbendvandranunkel forekommer også i søen. Søen er omgivet af en sammenhængende stor og tæt rørsump, samt kulturenge med mindre partier med rigkær. Der findes desuden flere kraftigt regulerede vandløb i området som fremstår fauna- og florafattige med ringe fysisk variation.

Geddal strandenge er tidligere forsøgt drænet og opdyrket, men ligger i dag som genskabte strandenge. Ud mod Venø Bugt er der et lavt dige. Dette sikrer, at engene ikke bliver oversvømmet i fuglenes yngletid. Ved normale vinterstorme går vandet fra fjorden over diget og oversvømmer engene. Her vokser derfor planter, der er tilpasset den saltholdige jord. Vandstanden i området kan i øvrigt reguleres ved hjælp af et slusesystem. Geddal Strandenge er en meget vigtig yngle- og træklokalitet for især ande- og vadefugle, og der er observeret omkring 200 forskellige arter af fugle. I området yngler bl.a. rørdrum, rørhøg og dværgterne. På Geddal Strandenge findes to større strandsøer på henholdsvis 16 og 9 ha. Begge søer er af naturtypen kystlagune, og har saltholdigheder der svinger mellem 2 og 10 promille. Børstebladet vandaks er den dominerende vandplante.

Natura 2000-planen er vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-planen er koordineret med vandplanen 1.2 Limfjorden. Sønder Lem Vig og Geddal Strandenge ligger i Skive- og Holstebro Kommuner

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]