Nekhel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nekhel
نِخِل
Overblik
Land Egypten Egypten
Motto Frozen Heart
Bypræsident Hemdan Mahmoud Bekir
Guvernement Nordlige Sinai Shamal Sina'
Kism Nekhel Kism
Demografi
 - Areal 11.034 km²
Andet
Tidszone UTC +2
Højde m.o.h. 420 m
Oversigtskort


Nekhel (arabisk: نِخِل  også stavet og udtalt Nakhl) er hovedbyen i Nekhel Kism i guvernementet Nordlige Sinai. Den ligger i hjertet af Sinaihalvøen langs Nordlige Sinais sydgrænse. Den ligger i udkanten af El Tih bjergene i en højde af 420. m.o.h. Nekhel by består af ti kvarteret.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Se også Se også: An-Nakhl fæstning.
Faraonisk tid

Nekhel har altid været en del af Egypten og var en del af provinsen "Du Mafkat" i det gamle Egypten. Nekhel var den antikke hovedstad for hele Sinaiprovinsen, på grund af dens enestående strategiske placering lige midt på halvøen. I 16. århundrede f.Kr. byggede faraoerne Shur-vejen gennem Sinai til Beersheba og videre til Jerusalem. Regionen forsynede det egyptiske rige med mineraler, tyrkis, guld og kobber og velbevarede ruiner af miner og templer udgraves her.

Islamiske æra

Da den lå på den nye pilgrimsrute (Hajj) fik Nekhel yderligere betydning. Ud over dens tidligere rolle som en strategisk borg og hovedstad for Sinai. Derfor blev byen en vigtig rasteplads og handelsdestination for Muslimer som færdedes på Hajj ruten i Hajj sæsonen fra hele Afrika og Egypten til Mekka.

Ayyubide og marmeluk æraen

Under Ayyubide-dynastiets og Mamelukkernes islamiske styre byggede flere sultaner deres forter og borge i Nekhel for at forsvare Egypten mod korstogene. Nekhel spillede en vigtig rolle som betydelig militær base for den egyptiske hær i middelalderen ved at besejre Korsfarerne og befri talrige provinser i det islamiske kalifat.

Geografi og klima[redigér | rediger kildetekst]

Klimaet er varmt ørkenklima. Om sommeren når temperaturerne op på 40° C mens nætterne er kølige. Om vinteren kan temperaturen nå ned på -9° C og lavere i de omkringliggende bjerge. Det er dog sjældent at opleve sne i byen, da nedbøren på årsbasis ligger på omkring 40 mm. Byen lægger stort pres på vandressourcerne, da grundvandet i dalen stammer fra bjergene. Der er arbejde i gang med at bygge en vandledning, som skal forbinde byen med Nilen

Kultur og befolkning[redigér | rediger kildetekst]

Den traditionelle befolkning i området er beduiner, hvis kultur er meget lig med andre beduingrupper. Beduinerne i Nekhel opdrætter kvæg og driver landbrug afhængig af nedbøren. Der er også egyptere, som bor der og er beskæftiget af det offentlige.

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]