Nicolai Elias Tuxen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nicolai Elias Tuxen

Nicolai Elias Tuxen 1.jpg

Personlig information
Født 21. november 1810 Rediger på Wikidata
Frederikshavn Rediger på Wikidata
Død 11. december 1891 (81 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Far Peter Mandrup Tuxen Rediger på Wikidata
Søskende Georg Emil Tuxen,
Johan Cornelius Tuxen Rediger på Wikidata
Børn Nicoline Tuxen,
Laurits Tuxen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Søofficer, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Nicolai Elias Tuxen (født 21. november 1810 i Frederikshavn, død 11. december 1891 i København) var en dansk søofficer, søn af Peder Mandrup Tuxen, far til Nicoline og Laurits Tuxen.

Tuxen blev søofficer 1829 og avancerede i 1854 til orlogskaptajn. Han lagde sig tidlig efter studiet af skibskonstruktion og maskinvæsen, ansattes 1832 som lærer ved Søkadetakademiet, studerede teknik i udlandet 184345 og blev 1846 bestyrer af mekanik- og hydraulikvæsenet på Orlogsværftet. I april 1864 blev han udnævnt til bestyrer for hele skibsbyggeriet på Orlogsværftet,[1] og da han i juni 1868 officielt blev afskedigedet fra søofficerskorpset, fik han i stedet titlen "direktør for skibsbygning og maskinvæsen", en post, han beholdt indtil 1883.

Tuxen har gjort sig bemærket her som grundlægger af dokken, ved skibsbyggeriets overflytning fra Gammelholm til Nyholm, ved udviklingen af flåden fra sejl- til dampskibe og senere til jern- og stålpanserskibe og meget andet. Ved sin afsked fik Tuxen rang som kontreadmiral.

Som politiker har han også spillet rolle: valgt til den grundlovgivende rigsforsamling 1848, derefter medlem af Folketinget fra 184956 og af rigsrådet fra 1856—64, kongevalgt medlem af Landstinget fra 1873; ligeledes har han været virksomt medlem af mange vigtige kommissioner, hvoriblandt flere forsvarskommissioner; på sine ældre dage syslede han også med litterære forsøg.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Steensen, side 231

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MilitærSpire
Denne militærrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi