Nikola Pašić

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nikola Pašić
Personlige detaljer
Født 6. december 1845
Veliki Izvor, Serbien
Død 10. december 1926 (81 år)
Beograd, Serbien
Gravsted Novo groblje
Politisk parti Det radikale folkeparti
Uddannelses­sted Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Beograds Universitet
Religion Den Serbisk-Ortodokse Kirke
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Nikola Pašić (serbisk: Никола Паши) (født 18. december 1845 i Zaječar, død 10. december 1926 i Beograd) var en serbisk politiker, der var konseilspræsident i Serbien og senere Jugoslavien i fem perioder fra 1891 til sin død. Han var desuden leder af Det Radikale Parti.

Han var i eksil 1883-1889, men blev benådet og var herefter premierminister og borgmester i Beograd. Politisk stod han for samarbejde med Rusland og markerede i årene op til udbruddet af 1. verdenskrig sin modstand mod Østrig-Ungarns udenrigspolitik. I 1915 nødvendiggjorde krigen, at han flygtede til Korfu, hvor han dannede en serbisk eksilregering. I 1917 lagde Korfu-deklarationen grundlaget for den nye stat Kongeriget Jugoslavien, som han blev premierminister for, da han i 1918 vendte tilbage til hjemlandet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SerbienSpire
Denne artikel om en serbisk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker