Norsminde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Norsminde (Midtjylland)
Norsminde
Norsminde
Norsmindes beliggenhed
Norsminde

Norsminde er et lille fiskerleje i Østjylland ved udmundingen af Norsminde Fjord. Det ligger i dels i Saksild Sogn og Hads Herred under Odder Kommune dels på den nordlige side af fjordmundingen i Malling Sogn, Ning Herred under Aarhus Kommune. Begge områder af fiskerlejet tilhører Region Midtjylland.

Norsminde set fra nordvest

Tidligere var det en vigtig havn på Østjyllands kyst. I dag er der kro, Norsminde Kro, samt fiskerestaurant og lystbådehavn. Fjorden har været næsten dobbelt så stor og har haft 2 øer hvoraf den ene hed Kalvø, men midt i 1830 blev ca. halvdelen inddæmmet og i 1964 blev der etableret en sluse ved udløbet for at beskytte disse inddæmmede arealer mod oversvømmelse. Der har boet mennesker ved fjorden for flere tusinde år siden eks. er fundet rester fra maglemose- og ertebøllekulturen og vikingerne har også huseret ved fjorden. I dag er fjorden beskyttet som fuglereservat.

I Norsminde ligger også ruinen af Kysing Kirke.

Ruinen af Kysing Kirke, med en buste af Frederik 7. på toppen

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Erik Kjær Larsen, En isfugl i Norsminde – eller Kysing? : beretninger fra Kysing og Norsminde i perioden 1930-60 / Erik Kjær Larsen ; fortalt af egnens beboere. – [Malling]: Norsminde ByLaug, 1997.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Kysing Kirke hos danmarkskirker.natmus.dk (Danmarks Kirker, Nationalmuseet)

Koordinater: 56°1′21″N 10°15′45″E / 56.02250°N 10.26250°Ø / 56.02250; 10.26250

Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Odder Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi