Ole Søltoft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ole Søltoft
Personlig information
Født 8. januar 1941
Kolding
Død 8. maj 1999 (58 år)
Gravsted Rødovre Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Beskæftigelse skuespiller
Aktive år 1960-1993
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Ole Søltoft (8. januar 1941 i Kolding8. maj 1999[1]) var en dansk skuespiller. Han har bl.a. medvirket i flere Sengekantsfilm og Stjernetegnsfilm.

Opvækst og uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Ole Søltoft blev født i Kolding og var søn af ingeniør Svend Aage Sølvtoft og dennes hustru Maria Rita Viola Sølvtoft f. Kristensen. Han voksede op i HolebyLolland og var lærervikar efter studentereksamen. Derefter studerede han et år på Tandlægehøjskolen.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Via studenterrevyerne blev han optaget på Privatteatrenes Elevskole i årene 1960-62. Han debuterede på Folketeatret i 1962 og fik allerede i elevtiden rollen som den evige spilopmager Nikolaj i Nøddebo Præstegård på Folketeatret. Ole Søltoft var fast tilknyttet Folketeatret 1962-1965 og fik siden engagementer bl.a. på Comediehuset.

I 1962 begyndte hans filmkarriere med rollen som den frække Jacob i Den kære familie. Med Soyas Sytten i 1965 begyndte en bølge af erotiske film for Ole Søltoft. Han medvirkede således i 1970'erne i et stort antal film, fortrinsvis sex-komedier og erotiske lystspil (sammen med skuespilleren og modellen Birte Tove i mange af dem) – roller, der for altid satte ham i bås hos publikum og pressen. Ole Søltoft blev dansk films første-elsker med sin hovedrolle i den populære erotiske film Den røde rubin fra 1970. Derefter fulgte den mandlige hovedrolle i en række af årtiets mange sengekantsfilm – herunder Mazurka på sengekanten, Tandlæge på sengekanten og Rektor på sengekanten. Ole Søltoft spillede også med i flere af tidens sex-lystspil, hvor stjernetegn indgik i filmens titel, for eksempel I Løvens tegn, I Jomfruens tegn og I Tyrens tegn.

Han optrådte i flere revyer hos Volmer-Sørensen i Revykøbing Kalder og i Sans Souci i Kolding. I de senere år arbejdede han på Røde Kro Teater bl.a. i 1993 i forestillingen Glade Dage. I 1971 blev han kåret til årets kunstner på Rødovre Teater.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Ole Søltoft var gift med skuespillerinden Ulla Asbjørn Andersen. Han er begravet på Rødovre kirkegård.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Blandt de film, han medvirkede i, kan nævnes:

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]