Holeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Holeby
Holeby Kirke.jpg
Holeby Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Lolland Kommune
Sogn Holeby Sogn
Postnr. 4960 Holeby
Demografi
Holeby by 1.400[1] (2022)
Kommunen 40.107[1] (2022)
 - Areal 891,92 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.lolland.dk
Oversigtskort

Holeby er en lille by på Lolland med 1.400 indbyggere (2022)[1], beliggende i Holeby Sogn ca. 9 kilometer syd for Maribo og ca. 6 kilometer nord-østligt for Rødby. Byen er en del af Lolland Kommune og Region Sjælland.

I Holebys byvåben indgår to roer og én pelikan.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen beskrives omkring 1870 således: "Holeby med Kirke, Præstegaard, Skole og Veirmølle".[2]

Holeby beskrives omkring århundredeskiftet således: "Holeby, ved Nakskov-Nysted Vejen, med Kirke, Præstegd., Skole, Fællesmejeri, Møller, Stationsbyen (1/4 Mil fra Kirken), Jærnbane-station, Telegraf- og Telefonstation, Postekspedition, Kornmagasiner, Bryggeri, Mølle, Forsamlingshus (opf. 1895)."[3]

Holeby består af landsbyen Gammel Holeby, der ligger ganske uberørt placeret i en lavning i den vestlige ende af byen med en sammenhæng til byens kirke, og så selve Holeby, der er nu er forbundet med Gammel Holeby efter 70'ernes udbygning af skole og hal samt parcelhuskvarterer med en lige hovedgade (Vestervej hhv. Østervej) til den østlige ende af byen.

Selve Holeby opstod på åbne markområder i slutningen af 1800-tallet, som følge af placeringen af Danmarks første egentlige sukkerfabrik bygget i 1872 samt jernbanens placering med vigespor ind til fabrikken. Sukkerfabrikken blev i 1960 solgt til De Danske Papirfabrikker, hvor der efterfølgende var papirproduktion indtil 1993. Bag sukkerfabrikken nordøstligt ligger en enklave af ensartede arbejderhuse kaldet Havebyen.

Holeby er desuden været hjemsted for MAN B&W Diesels tidligere maskinfabrik, som havde rødder tilbage til H.C. Christoffersens maskinfabrik fra 1882, og som stadig er centralt placeret i Holeby med de oprindelige gamle bygninger ud til Østervej tæt ved stationen.[4] Maskinfabrikken producerede i sine første år lokomobiler, tærskeværker, halmpressere og petroleumsmotorer men overgik senere til produktion af dieselmotorer (1910). I 1916 blev fabrikken omdannet til et aktieselskab med B&W som storaktionær. I 1980 solgte B&W aktierne til tyske MAN AG. Det var et chok for byen, da fabrikken, som var byens største arbejdsplads, i 2004 blev annonceret til at skulle lukke og flytte til Frederikshavn i 2005. MAN Diesel lukkede dog ikke virksomheden i Holeby. I stedet lod man virksomheden udvikle sig uden den ulønsomme motorproduktion. Dette medførte at virksomheden fortsatte et højt specialiseret diesel generator center for MAN Diesel & Turbo SE med over 220 medarbejdere. Medarbejderne der især består af maskinmester, ingeniører, sælgere og projektledere har i dag den højeste indtjening i MAN Diesel målt pr medarbejder. Virksomheden sælger reservedele, stationære generator anlæg, komponenter til egne licenstager samt modtager royalty indtægter fra samme. I kølvandet på lukningen af den ulønsomme produktion er der opstået en industri- og erhvervspark på det gamle fabriksområde, hvilket yderligere har bidraget til lokale arbejdspladser. I april 2022 oplyste virksomheden at de 154 arbejdspladser flyttes til Trekroner ved Roskilde i 2027.[5]

Moderne tid[redigér | rediger kildetekst]

Holebys udseende er således præget af historien om de to store fabriksmiljøer og jernbanen samt forsøget på at forbinde Holeby med Gl. Holeby. Væksten er således sket på udstykninger af de tre udflyttede gårde – den ene Annasminde, der nu ligger centralt i hovedgaden og således demonstrerer, at Holeby ligger langs en oprindelig markvej fra udskiftningens dage. Miljøet er primært enfamiliehuse, fordelt jævnt og ensartet langs den oprindelige markvej. Senere er parcelhuskvartererne bygget bag ved hovedgaden primært i den vestlige ende af byen. Her lå rådhuset også gemt.

Holeby var før 2007 hovedby i den tidligere Holeby Kommune og en del af Storstrøms Amt.

Holeby var tidligere en livlig handels- og bankby, men i de senere år er udvalget skrænket gevaldigt ind. Byen har folkeskole fra 0. – 9. klasse med optag fra den tidligere kommunes opland. Skolen blev kraftigt udbygget med ny fløj og auditorium inden overgangen til de nye kommuner.

Holeby havde 1992-2016 en ikke-kommerciel TV station. Stationen var i høj grad baseret på frivillig arbejdskraft.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ J.P. Trap: Kongeriget Danmark; 2. Udgave 4. Deel. Amterne Odense, Svendborg og Mariebo; Kjøbenhavn 1873; s. 392
  3. ^ J.P. Trap: Kongeriget Danmark; 3. Udgave 3. Bind: Bornholms, Maribo, Odense og Svendborg Amter; Kjøbenhavn 1899; s. 219
  4. ^ 100 års motor produktion lukker. Ingeniøren. Hentet 25/4-2019
  5. ^ Andersen, Birgitta (21. april 2022). "MAN Energy Solutions forlader Holeby". folketidende.dk.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

PederstrupSpire
Denne artikel om geografi i Lolland Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi