Oliver Heaviside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Oliver Heaviside

Oliver Heaviside (18. maj 1850 i Camden Town, London3. februar 1925 i Torquay, England) var en engelsk elektrotekniker, der i 1902 fremsatte en begrundet formodning om tilstedeværelsen af ét eller flere lag af elektrisk ladede partikler i den øvre atmosfære, som ville muliggøre radiokommunikation over store afstande. Teorien blev, uafhængigt heraf, samtidig fremsat af den britiskfødte elektroingeniør Arthur Edwin Kennelly, og lagene, der også benævnes ionosfæren, kaldes derfor ofte Kennelly-Heaviside-laget.

Heaviside udviklede endvidere nye, om end noget uortodokse metoder til løsning af differentialligninger, bl.a. til brug i telegrafteknikken, den såkaldte operatorregning. Metoden accepteredes ikke af de professionelle matematikere, som hævdede at den ikke byggede på et eksakt grundlag. Det viste sig siden at det er den samme betingingelse der gælder for Fourier transformen, Laplace transformen og anvendelsen a Heavisides p operator. Hvilket blev vist meget senere 1978? (baseret paa Carlesons theorem). De funktioner det kan anvendes paa skal vaere kvadratisk-integrable i det relevante interval. Se Hilbert rum. Der er af en vis interesse at Euler netop havde den samme tvivl om validiteten af Fourier transformen (at det ikke gjalt for all funktioner) og paa den anden side at Laplace transformen blev aksepteret uden videre. Man kan vel formode at det var Heavisides personlighed der stod for skud og ikke matematikken. Heavisides p operator regning er meget praktisk og intuitiv; men eftersom Laplace transformen blev aksepteret uden forbehold af datidens matematikere bliver der undervist i denne i dag.

Heaviside er ogsa kendt for at have opfundet den velbekendte kompate form af J.C. Maxwells ligninger vi kender i dag [1]. Oprindeligt bestod Maxwells ligninger tyve separate ligninger. Heaviside ogsaa bidrog til vektor regning.

Heaviside arbejdede i øvrig en overgang i Danmark som telegrafoperatør.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]