Oliver Heaviside

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oliver Heaviside

Oliver Heaviside2.jpg

Personlig information
Født 18. maj 1850Rediger på Wikidata
Camden Town, LondonRediger på Wikidata
Død 3. februar 1925 (74 år)Rediger på Wikidata
Torquay, Mounat Stuart Nursing HomeRediger på Wikidata
Gravsted Paignton CemeteryRediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Bopæl Newcastle upon Tyne, Torquay, Newton Abbot, PaigntonRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Royal Society,
Maxwellianer,
American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Beskæftigelse Fysiker, matematiker, telegrafist (1868-1874), ingeniørRediger på Wikidata
Fagområde Elektromagnetisme, vektoralgebraRediger på Wikidata
Kendte værker Maxwells ligninger (1884)Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Faraday Medalje (1922),
Fellow of the Royal Society (fra 1891),
Cedergrenska guldmedaljen (1924)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Oliver Heaviside (født 18. maj 1850 i Camden Town, London, død 3. februar 1925 i Torquay, England) var en engelsk elektrotekniker, der i 1902 fremsatte en begrundet formodning om tilstedeværelsen af ét eller flere lag af elektrisk ladede partikler i den øvre atmosfære, som ville muliggøre radiokommunikation over store afstande. Teorien blev, uafhængigt heraf, samtidig fremsat af den britiskfødte elektroingeniør Arthur Edwin Kennelly, og lagene, der også benævnes ionosfæren, kaldes derfor ofte Kennelly-Heaviside-laget.

Heaviside udviklede endvidere nye, om end noget uortodokse metoder til løsning af differentialligninger, bl.a. til brug i telegrafteknikken, den såkaldte operatorregning. Metoden accepteredes ikke af de professionelle matematikere, som hævdede at den ikke byggede på et eksakt grundlag. Det viste sig siden at det er den samme betingingelse der gælder for Fourier transformen, Laplace transformen og anvendelsen a Heavisides p operator. Hvilket blev vist meget senere 1978? (baseret paa Carlesons theorem). De funktioner det kan anvendes paa skal vaere kvadratisk-integrable i det relevante interval. Se Hilbert rum. Der er af en vis interesse at Euler netop havde den samme tvivl om validiteten af Fourier transformen (at det ikke gjalt for all funktioner) og paa den anden side at Laplace transformen blev aksepteret uden videre. Man kan vel formode at det var Heavisides personlighed der stod for skud og ikke matematikken. Heavisides p operator regning er meget praktisk og intuitiv; men eftersom Laplace transformen blev aksepteret uden forbehold af datidens matematikere bliver der undervist i denne i dag.

Heaviside er ogsa kendt for at have opfundet den velbekendte kompate form af J.C. Maxwells ligninger vi kender i dag [1]. Oprindeligt bestod Maxwells ligninger tyve separate ligninger. Heaviside ogsaa bidrog til vektor regning.

Heaviside arbejdede i øvrig en overgang i Danmark som telegrafoperatør.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]