Ottearmet blæksprutte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ottearmet blæksprutte ?
Octopus vulgaris 02.JPG
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukarya
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Mollusca (Bløddyr)
Klasse: Cephalopoda
Overorden: Octopodiformes (Ottearmede blæksprutter)
Orden: Octopoda
Familie: Octopodidae
Slægt: Octopus
Underslægt: Octopus
Art: O. vulgaris
Videnskabeligt artsnavn
Octopus (Octopus) vulgaris
Cuvier, 1797

Den ottearmede blæksprutte (Octopus vulgaris) er almindelig langs de vesteuropæiske kyster lige fra Danmark i nord til Portugal i syd. Den findes også i Middelhavet, og kaldes derfor nogle gange middelhavsblæksprutte, da den generelt foretrækker lidt varmere vande end de danske. Den lever mest på havbunden, hvor den kan gemme sig og lure efter føde, men sjældent på dybere vand end 200 m. Dens kappes længde er 50 cm, dens totallængde kan blive op til det dobbelte. Kroppen er ægformet, og hovedet er smallere end kroppen. Navnet ottearmede blæksprutte bruges desuden om alle arter i overordenen Octopodiformes, hvorfor navnet på den velkendte Octopus vulgaris often modificeres til almindelig ottearmet blæksprutte. Tre andre mindre kendte ottearmede blæksprutter er registreret i danske farvande: Bathypolypus arcticus, Eledone cirrhosa og Haliphron atlanticus (det engelske navn for sidstnævnte kan oversættes til "syvarmet blæksprutte", men det skyldes kun at den ottende arm er foldet og let overses).

Den ottearmede blæksprutte bruger sine lange fangarme til at trække sig frem med og til at fange sit bytte med. De otte arme er omtrent af samme længde og dobbelt så lange som kroppen. Blæksprutten har ikke noget skelet, den består kun af bløddele, bortset fra dens mund, der sidder midt mellem dens mange arme og ligner et meget skarpt papegøjenæb. Den fanger sit bytte ved at lamme det med spyt fra sine giftkirtler.

Blækspruttens føde består af krebsdyr som krabber og rejer, og den kan også tage hummere og døde dyr. Den kan selv blive bytte for torsk og havtaske, der finder føde ved havbunden som blæksprutten selv. Somme tider lykkes det den at flygte, for hvis blæksprutten føler sig truet, sprøjter den en mørk væske ud i vandet for at forvirre fjenden.

Den ottearmede blæksprutte kan skifte farve så hurtigt og effektivt at det får en kamæleons evner til at blegne. På grund af dens bløde krop som kun består af bløddele udover næbbet kan den også skifte form hvilket gør camouflagen perfekt. Den kan også klemme sig gennem et hul på størrelse med sin mund.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: