PSA Peugeot Citroën

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
PSA Peugeot Citroën S.A.
Poissy - PSA Pôle tertiaire.jpg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab
Grundlagt 1976
Hovedsæde Paris og Sochaux-Montbéliard
Nøglepersoner Christian Streiff (CEO)
Organisation
Antal ansatte
211,700 (2006)[1]
Eksterne henvisninger
http://www.psa-peugeot-citroen.com

PSA Peugeot Citroën (officielt Peugeot S.A., uformelt PSA) (EuronextUG , OTCQXPEUGY ) er en fransk multinational industrivirksomhed der fremstiller biler og motorcykler som sælges under mærkerne Peugeot, Citroën og DS. Koncernhovedsædet er i 16. arrondissement i Paris, PSA er den tredjestørste europæiske bilfabrikant (efter Volkswagen Group og REANULT Group)[2] målt på salg. Derudover er PSA verdens 10. største i 2016 målt på producerede enheder[3]. PSA er børsnoteret på Euronext Paris og er ikke en del af CAC 40-indekset. [4][5]

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1974 købte Peugeot S.A. 38.2% af Citroën. I 1976 steg ejerskabet i det konkursramte firma til 89.95%; dermed skabte man PSA koncernen (hvor PSA står for Peugeot Société Anonyme, senere ændrede man dette til PSA Peugeot Citroën).

I marts 2017 blev det annonceret at PSA havde opkøbt amerikanske General Motors europæiske forretning, herunder bilmærkerne Opel og Vauxhall. Dermed blev Groupe PSA til den næststørste bilfabrikant i europa.[6]

Partnerskaber[redigér | redigér wikikode]

PSA samarbejder med Fiat, kendt som Sevel (Société Européenne de Véhicules Légers SA og Società Europea Veicoli Leggeri-Sevel S.p.A.). Projektet ejes 50% af Fiat, 25% af Automobiles Peugeot og 25% af Automobiles Citroën. Resultatet af dette er to bilfabrikker kaldet Sevel Nord og Sevel Sud.

Et nyere partnerskab med Toyota Motor Corporation for udvikingen og produktionen af en mini bil på en ny fabrik i Tjekkiet. Resultatet af dette partnerskab blev TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile), som i øjeblikket producerer bilerne Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo.

Der er også et samarbejde med PSA og BMW om en række motorer. Det drejer sig bl.a. om en 1.4L og 1.6L benzinmotor med og uden Turbo, der bl.a. bliver brugt i Mini Cooper og Peugeot 207.

I 2005 indgik PSA Peugeot Citroën et partnerskab med Mitsubishi Motors. Aftalen betød at PSA Peugeot Citroën ville importere Citroën C-Crosser og Peugeot 4007 i Europa. Disse to modeller er baseret på Mitsubishi Outlander, og bliver produceret på Mitsubishi's fabrik i Okazaki, Japan. Dieselmotorene kommer fra PSA Peugeot Citroën, mens Mitsubishi leverer benzinmotoren.

PSA indgik i 1998 et joint venture partnerskab med Ford Motor Company[7] om 1.4L, 1.6L, 2.0L og 2.2L dieselmotorer, der bruges i bl.a. Ford Fiesta, Ford Focus og Volvo S40.

Oversigt over PSA Peugeot Citroën fabrikker i verden

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.