Ford Fiesta

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ford Fiesta
Ford Fiesta VII front 20091011.jpg
Produktion
Producent Ford
Model Fiesta
Produktionsår 1976
Karrosseri og platform
Type Minibil
Karrosseriformer 3- og 5-dørs hatchback
3-dørs kassevogn
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Beslægtede Ford Ka
Mazda 121
Mazda2
Drivlinje
Motorer Kent
HCS
CVH
Zetec
Gearkasse Manuel og automatisk
Kronologi
Forgænger Ingen

Ford Fiesta er en minibil, som i forskellige generationer er blevet bygget siden 1976.

Fiestaen var ved introduktionen Fords mindste bilmodel. Ingen finesser eller nye funktioner, og et minimum af luksus. Billig både som ny og brugt. Flere generationer af Fiestaer har fulgt siden den første, hver gang større og med stærkere motor, men de befinder sig stadigvæk i minibilsklassen og er rimelig billige. Ford Ka er nu Fords mindste bilmodel.

Fiesta blev designet af Ford Motor Company i Europa, men bygges også i Brasilien, Mexico, Venezuela, Kina, Indien og Sydafrika. Den markedsføres og sælges stort set over hele verden. Den er en af Fords mest fremgangsrige modeller med mere end 17 millioner solgte eksemplarer.

Den første generation havde en karburatormotor på 1,0 (957 ccm) eller 1,1 liter og firetrins manuel gearkasse. Den anden generation som kom i 1984 fik femtrins manuel gearkasse som standard, nyt instrumentbræt, nye for- og baglygter og en opdatering af 1,1-litersmotoren med blandt andet ny karburator. Nu fandtes der også en sportsligere model med en større motor på 1,3 liter som ekstraudstyr. Fra 1987 kunne man få 1,1-litersmotoren med benzinindsprøjtning og katalysator, og en større motor på 1,4 liter, også med benzinindsprøjtning og katalysator, blev lanceret. Sportsmodellen fik da en større motor på 1,6 liter. Nyeste version, findes med 1,0 N/A motor samt Fords 1,1 liters EcoBoost motor på hhv 100, 125 samt 140 hk.

Den nye EcoBoost motor, er desuden kåret som verdens bedste lille motor (op til 1 liter), seks år i træk, siden den kom.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]