Persille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Persille ?
Parsley Curled.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie: Apiaceae (Skærmplante-familien)
Slægt: Petroselinum (Persille)
Art: P. crispum
Videnskabeligt artsnavn
Petroselinum crispum

Persille (Petroselinum crispum), også kaldt kruspersille, er en grøn, to-årig krydderurt, som er meget udbredt i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning og den er en af de mest brugte i dansk madlavning. Bladene anvendes på samme måde som koriander, men persille har en mildere smag. Kruspersille anvendes ofte som pynt.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

I dele af Europa og specielt i Vestasien bliver meget mad serveret med hakket persille. Den friske smag går godt med fisk. I Danmark er den en af hovedingredienserne i den velkendte ret, stegt flæsk med persillesovs. På grund af sit høje indhold af klorofyl er persille god til at neutralisere dårlig ånde. Blandt andet derfor anvendes persille ofte sammen med hvidløg, som er berygtet for at give dårlig ånde.

Retter, som indeholder ikke-kogt persille bør ikke bruges som rester, da persillen har jordbakterier på sig, som får gode vækstbetingelser i den lunkne mad, og som danner giftstoffer, som mennesket ikke kan tåle. Disse giftstoffer kan ikke koges ud af den genopvarmede mad, og desuden er visse af jordbakterierne sporedannende, således at de heller ikke kan slås ihjel ved kogning i forbindelse med genopvarmning. Det er derfor tilrådeligt, aldrig at gemme rester af retter, hvor den rå persille ikke har været kogt.

Bredbladet persille[redigér | redigér wikikode]

En anden art af Persille er bredbladet persille (Petroselinum neapolitanum). Mange mener, at bredbladet persille har en kraftigere smag end kruspersille, og den opfattelse bliver støttet af kemiske analyser, der viser, at denne type har et højere indhold af æteriske olier. En af disse olier hedder apiol. Andre persilletyper er persillerod og selleripersille.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: