Persille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Persille
Parsley Curled.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie Apiaceae (Skærmplante-familien)
Slægt Petroselinum (Persille)
Art P. crispum
Videnskabeligt artsnavn
Petroselinum crispum
Hjælp til læsning af taksobokse
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Persille (Petroselinum crispum) og kruspersille er en grøn, to-årig krydderurt. Den er en af de allermest brugte krydderurter i europæisk, mellemøstlig og amerikansk madlavning[kilde mangler]. I Danmark er stegt flæsk med persillesovs en klassiker. Typisk hakkes persillen fint, men man kan også sprødstege små portioner persille. Kruspersille anvendes ofte som pynt.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

I dele af Europa og særligt i Vestasien bliver meget mad serveret med hakket persille. Den friske smag passer til fisk. [er denne påstand neutral?] På grund af det høje indhold af klorofyl er persille god til at neutralisere dårlig ånde.[kilde mangler] Derfor anvendes persille ofte sammen med hvidløg,[kilde mangler] som er berygtet for at give dårlig ånde.[er denne påstand neutral?]

Retter, som indeholder ikke-kogt persille, bør ikke bruges som rester, da persillen har jordbakterier på sig.[kilde mangler] De har gode vækstbetingelser i lunken mad, og de danner giftstoffer. De kan ikke koges ud af den genopvarmede mad, og desuden er visse af jordbakterierne sporedannende, så de heller ikke kan slås ihjel ved genopvarmning. Det er derfor tilrådeligt aldrig at gemme rester af retter med rå persille.

Bredbladet persille[redigér | redigér wikikode]

En anden art er bredbladet persille (Petroselinum neapolitanum), som har en kraftigere smag end kruspersille. Kemiske analyser har da også påvist, at kruspersille har et højere indhold af æteriske olier som eksempelvis apiol. Til persille-familien hører også[bør uddybes] persillerod og selleripersille.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: