Pieter de Hooch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pieter de Hooch
Personlig information
Født Pieter Hendrickzoon de Hooch
1629
Rotterdam, Forenede Nederlande (nuværende Holland)
Død 1684
Amsterdam, Forenede Nederlande
Nationalitet Hollandsk
Uddannelse og virke
Felt Maler
Elev af Ludolf de Jongh, Nicolaes Pietersz. Berchem Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, bygningstegner Rediger på Wikidata
Periode Den nederlandske guldalder, barok
Arbejdssted Rotterdam (1654), Delft (1652-1654, 1655-1660), Amsterdam (1660-1679), Haarlem Rediger på Wikidata
Elever Hendrick van der Burch Rediger på Wikidata
Kendte værker Musikselskab i en gård (1677)
Genre Genrekunst, portræt, landskabsmaleri, genremaleri Rediger på Wikidata
Bevægelse Nederlandske guldalder i maleri, barokken Rediger på Wikidata
Påvirket af Jan Steen, Gerard ter Borch, Carel Fabritius, Johannes Vermeer Rediger på Wikidata
Inspireret af Jacob Duck, Rembrandt, Carel Fabritius, Nicolaes Maes
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Pieter Hendrickzoon de Hooch [ho.k] (også Hoogh, Hooghe) (døbt 20. december 1629 i Rotterdam – begravet 24. marts 1684 i Amsterdam) var en hollandsk genremaler i den hollandske guldalder. Mange af hans værker har ligheder i motivvalg og komposition med Johannes Vermeer.

Hooch var søn af mureren Hendrick Hendricksz de Hooch og jordemoderen Annetge Pieters. Efter at have været kammertjener giftede han sig 1654 med datteren af en rig fajancefabrikant i Delft, bosatte sig her et par år (1655 medlem af Sankt Lukasgildet) og kunne nu leve for sin kunst. 1657-68 synes han at have virket i Amsterdam; efter 1677 (sidste årstal på hans billeder) ved man næsten intet om ham, men han døde af ukendte grunde i en dårekiste i Amsterdam. Han uddannede sig i begyndelsen under indflydelse fra Jacob Duck, senere fra Rembrandt. Hoochs malerier »fortæller« så lidt: Et brev læses, der syes, den daglige dont passes, men man får på den elskværdigste måde idyllen og hyggen i de hollandske hjem; med udsøgt malerisk kraft skildres disse hjem med deres udstyr. Lyset bringer stemning over dem; fra højtsiddende vinduer siver det gyldent ned på det ternede gulv og brydes med lyset fra siderummet; Hoochs klare og smukke komposition virker gerne med flere rum: Udsigt ind gennem en åbentstående dør, indblik til et gårdinteriør osv. Disse skønne billeder — de tidligste af størst malerisk fylde — hører til malerisamlingernes perler. I Rijksmuseum i Amsterdam bl.a. Moder med barnet, Binnenhuis, Køkkenet, i Londons National Gallery Musikselskab i en gård etc., i Louvre Spillepartiet, i Frankfurt am Mains Städelches Museum Dame ved skrivebordet, i Gemäldegalerie, Berlin (tidligere Kaiser Friedrich-Museum): Slagtet svin, Hollandsk interiør mm. I Statens Museum for Kunst smukke billeder, der dog har lidt en del (forvaskning), i Nivaagaards Malerisamling et fint gårdinteriør. Hooch er også repræsenteret i Nationalmuseum i Stockholm.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.