Pjaltefisk (Phycodurus eques)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Almindelig pjaltefisk ?
Phycodurus equesPjaltefisk. (Leafy Sea dragon).
Phycodurus eques
Pjaltefisk. (Leafy Sea dragon).
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Osteichthyes
(Benfisk)
Orden: Syngnathiformes
Familie: Syngnathidae
(Nålefisk-familien)
Underfamilie: Solegnathinae

Der findes tre arter af Pjaltefisk. De er fisk, som er beslægtet med søheste og nålefisk. De tre arter af pjaltefisk er alle monotypiske. Det vil sige at de hver især er den eneste art i deres slægt. De tre arter er Haliichthys taeniophorus (Ribboned Seadragon), som ikke har noget dansk navn; Phyllopteryx taeniolatus (Weedy Seadragon), der på dansk kaldes løvpjaltefisk eller stor pjaltefisk og den sidste er Phycodorus eques (Leafy Seadragon), der på dansk kaldes almindelig pjaltefisk eller lille pjaltefisk. Pjaltefisk findes naturligt i vandene ud for det østlige, sydlige og vestlige Australien, samt ved Tasmanien; normalt på lavt, tempereret vand. Alle tre arter har lange blad- eller algelignende udvækster over hele kroppen. Det er mest udpræget hos almindelig pjaltefisk og mindst udpræget hos Haliichthys taeniophorus, der ser ud til at være et bindeled i evolutionen mellem pjaltefiskene og de 2 øvrige slægter i underfamilien Solegnathinae. Deres funktion er at camouflere fisken over for fjender og overfor de små byttedyr som de lever af. Fiskens fremdrift i vandet foregår med en brystfinne tæt på halsen samt en rygfinne nærmere ved halen. Disse små finner er næsten usynlige og svære at se, når de bevæges minutiøst og derved får fisken til at bevæge sig adstadigt fremad. Indtrykket bliver derved, at der er tale om en rest af en plante, der driver.

Løvpjaltefisken eller stor pjaltefisk kan blive op til 45 cm. Almindelig eller lille pjaltefisk kan blive op til 35 cm og Haliichthys taeniophorus, der kun findes i Shark Bay i Vestaustralien bliver op til 30 cm. Alle tre arter lever af plankton, f.eks. små krebsdyr, samt af fiskeyngel og de efterstræbes ikke af andre væsener end mennesker. Hunnerne placerer deres æg på et særligt "svampet" hudområde under hannernes hale, hvor de udvikler sig. Når ungerne klækkes bliver de ved bunden i tang og algebevoksningen. Pjaltefisk er truede dyrearter på grund af forurening samt indsamling af dykkere, der fascineres af deres specielle udseende. Af den grund er pjaltefiskene blevet officielt fredet af den australske regering.

Pjaltefisken indgår i staten South Australia's marines våben.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Seahorses, Pipefishes and their relatives – A comprehensive guide to Syngnathiformes; Rudie H. Kuiter; TMC Publishing; 2003
  • Fishbase: www.fishbase.org
Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: