Plagiat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Plagiat er et ord fra latin, som bruges om en efterligning, især af en kunstners eller forfatters værker, under foregivende af at arbejdet er selvstændigt og originalt kunstværk, ofte forsynet med en falsk signatur.

Plagiater kan være i strid med juridiske regler, herunder ophavsretten og regler om "videnskabelig uredelighed".

Desuden kan plagiater stride mod fagetiske principper og normer.

Ophavsretskrænkelser kan betyde, at man bliver dømt til at betale erstatning mv. ved en domstol. Videnskabelig uredelighed kan udløse påtaler fra et af de såkaldte Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed under Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

I medierne[redigér | rediger kildetekst]

I mediernes søgelys dukker fra tid til anden plagiatanklager op imod især akademikere og politikere. I Tyskland har det i nyere tid bragt adskillige ministre til fald og i miskredit.[1][2][3] I Danmark er det tilsyneladende mindre risikabelt at plagiere for politikere: én minister blev taget i at plagiere sig selv i teologi (der ikke tidligere var kriminaliseret).[4] Andre for plagiat i studietiden på hhv. jura og medicin.[5][6] Mens endnu en i forbindelse med samarbejdet med en Ghostwriter om udgivelse af en bog. Heri indgik adskillige sider planket fra Wikipedia.[7] I nyeste tid er litteraten Marianne Stidsen blevet anklaget for plagiat i blandt andet Dagbladet Information, POV og Uniavisen (2021). Det bragte debatten hen på hvorvidt parafrase er plagiat. En filosof hævdede i Dagbladet Information at plagiat accepteres på universiteterne når det er tyveri fra mindre kendte kilder eller deciderede modstandere. Man vil tilsyneladende hellere acceptere at en fra samme "hold" modtager æren, end konkurrenter.[8] Universiteterne dyrker anerkendelseskultur, der igen leder til systemisk indflydelse og forskningsmidler. Oprigtighed bliver i så fald sekundært.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.sueddeutsche.de/politik/politiker-deutschland-plagiat-1.5298583
  2. ^ https://www.cbc.ca/news/world/german-education-minister-resigns-amidst-plagiarism-scandal-1.1379321
  3. ^ https://news.slashdot.org/story/12/05/03/0056254/german-science-minister-faces-plagiarism-scandal
  4. ^ https://nyheder.tv2.dk/politik/2016-03-30-minister-frifundet-i-plagiat-sag-afskrift-er-bagateller.
  5. ^ https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-09-22-politiker-taget-i-plagiat-paa-jurastudiet-jeg-har-vaeret-flov-i-20-aar
  6. ^ https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article4351267.ece
  7. ^ https://politiken.dk/kultur/boger/art5964842/Naser-Khaders-ghostwriter-l%C3%A6gger-nye-dokumenter-frem-i-plagiatsag
  8. ^ https://www.information.dk/debat/2021/10/direkte-afskrift-fordoemmer-mens-plagiat-andres-ideer-totalt-konsekvensfrit

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ambox important.svgFørstehåndsforskning
Denne artikel eller dette afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning. Se artiklens diskussionsside eller historik. Indholdet bør opdateres, så faktuelle forhold er underbygget af konkrete kilder. Påstande, der udelukkende består af førstehåndsforskning, bør fjernes.
Hvem hævder at det sidste billede nedenfor er plagiat? Forskellig vinkel, forskellig afstand, forskellige personer på billedet.
Plagiat? Samme motiv fra Danske Billeder for Skole og Hjem, 1895.


Se også[redigér | rediger kildetekst]