Portal:Færøerne/Månedens artikel/Marts 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Færøernes folkekirke Fólkakirkjan í Føroyum blev grundlagt den 29. juli 2007, efter at den danske folkekirke overlod den til det færøske hjemmestyre. Før 2007 var Fólkakirkjan et selvstændigt stift under den danske folkekirke.

Den færøske folkekirke er som den danske en luthersk-evangelisk kirke, og ca. 85 % (40.000) af færingerne er medlemmer af den. I 2003 foretog Fólkakirkjan (74%) 170 vielser. Religionen er en vigtig del af det færøske samfund mere end i andre europæiske lande.

Lagmanden (Jóannes Eidesgaard) er den færøske folkekirkes overhoved, og folkekirken hører under det færøske kulturministerium. Den nuværende kirkeminister er Kristina Háfoss. Færøernes biskop var indtil 25. november 2007 Hans Jacob Joensen. D. 3. oktober 2007 blev den selvstændige færøske folkekirkes første biskop, Jógvan Fríðriksson, valgt.

Folkekirken er inddelt i seks regioner og 14 pastorater (prestagjøld) med 22 præster, som arbejder i 58 menigheder, der hver vælger deres eget menighedsråd. Da præsterne ikke om søndagen kan være i alle kirker forrettes en del gudstjenester af en lægmand, der læser op af den officielle prædikebog, som er skrevet af Jacob Dahl.

Læs hele artiklen