Portal:Geografi/Udvalgt artikel/Marts 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kongeriget Saudi-Arabien (arabisk: arabisk: المملكة العربية السعودية, Al-Mamlakah al-Arabiyah as-Sa'ūdiyah, almindeligvis omtalt som Saudi-Arabien) er et land i Mellemøsten og det største land på den Arabiske Halvø.

Landet grænser mod Jordan i nordvest, Irak i nord, Kuwait i nordøst, Qatar, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater i øst, Oman i sydøst og Yemen i syd. Landet ligger ud til den Persiske Bugt i nordøst og det Røde Hav mod vest og er det eneste land, der har kyster mod begge disse have. Saudi-Arabien har anslået 30,8 millioner indbyggere og et areal på cirka 2.150.000 km².

Kongeriget Saudi-Arabien bliver nogle gange kaldt "De to hellige moskeers land" med tanke på Mekka og Medina, som er muslimernes to helligste byer. Saudi-Arabien blev grundlagt af Abdul Aziz bin Saud, hvis offensiv i 1902 generobrede Al-Saud-familiens forfædres hjemby Riyadh og kulminerede i 1932 med udråbelsen og anerkendelsen af Kongeriget Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien er det land i verden, som eksporterer mest olie, og denne eksport udgør basis i den saudiarabiske økonomi. Olie står for over 90 % af landets eksportindtægter og næsten 75 % af de statslige indtægter. Dette danner grundlaget for en velfærdsstat, som regeringen har haft problemer med at opretholde i perioder med lav oliepris.