Forenede Arabiske Emirater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forenede Arabiske Emirater
الإمارات العربيّة المتّحدة
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
Forenede Arabiske Emiraters flag
Forenede Arabiske Emiraters
Flag
MottoIntet
United Arab Emirates (orthographic projection).svg
Hovedstad Abu Dhabi
24°28′N 54°22′E / 24.467°N 54.367°Ø / 24.467; 54.367
Største Dubai
Officielle sprog Arabisk
Regeringsform Emirat
Khalifa bin Zayed Al Nahyan
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Uafhængighed
-  • Erklæret
 • Anerkendt
Fra Storbritannien

2. december 1971
Areal
- Total
82.880 km2  (nr. 114)
Vand (%)
Ubetydeligt
Indbyggertal
- Anslået 2011
7.891.000 (nr. 136)
- Folketælling 1995
7,1 mil
30,9/km2  (nr. 141)
BNP (nominelt) Anslået 2004
- Total
103 mia. USD (nr. 45)
- Pr. indbygger
25.200 USD (nr. 25)
Valuta UAE-dirham (AED)
Tidszone (UTC+4)
- Sommer (DST)
 (UTC+4)
Kendings-
bogstaver (bil)
UAE
Luftfartøjs-
registreringskode
A6
Internetdomæne .ae
Telefonkode +971
ISO 3166-kode AE, ARE, 784
Nationalvåbnet er gengivet med henvisning til www.Vector-Images.com

Forenede Arabiske Emirater (arabisk: دولة الإمارات العربية المتحدة, tr. Dawlat al-Imārāt al-'Arabīyah al-Muttaḥidah; den engelsk forkortelse: UAE som står for United Arab Emirates anvendes også) er et olierigt ørkenland beliggende i den sydøstlige del af den Arabiske Halvø. Landet er en føderation bestående af syv emirater: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain. Hovedstaden er Abu Dhabi. Det grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar. De Forenede Arabiske Emirater er en del af Mellemøsten.

Historie[redigér | redigér wikikode]

For 200 år siden, var UAE ikke andet end en ørken. Alle var fattige, og tjente ikke særlig meget, men så skete der noget: Der blev fundet olie. UAE gik fra at være næsten et U-land til det rigeste muslimske land.

I 1820 indgik Storbritannien og de syv emirater en aftale om at Storbritannien skulle overtage ansvaret for forsvars- og udenrigspolitik. De fik navnet Traktatkysten. Før dette havde området gået under navnet Piratkysten på grund af de mange organiserede sørøverier i området. De Forenede Arabiske Emirater blev dannet den 2. december 1971, efter englænderne, som havde domineret området i mere end 100 år, trak sig ud. Det var oprindelig hensigten, at Qatar og Bahrain skulle have været medlemmer, men de foretrak at blive selvstændige. Ras Al Khaimah sluttede sig dog først sig til de Forenede Arabiske Emirater i 1972.

Billede af emiraternes nuværende præsident.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Den øverste politiske myndighed er "Det øverste Råd", som består af lederne af de 7 emirater. Rådet vælger en præsident, som sidder for 5 år ad gangen. Der er ingen grænse for hvor mange perioder, en præsident kan sidde. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan fra Abu Dhabi er blevet valgt til præsident siden dannelsen af det Forenede Arabiske Emirater, men afgik ved døden i 2004, hvorefter hans søn,Sheik Khalifa bin Zayed al-Nahyan, overtog magten gnidningsfrit. Abu Dhabi er, som det fremgår langt det største emirat, men også det, med de største oliereserver. Vicepræsident og premierminister er Sheik Maktoum bin Rashid Al Maktoum er fra Dubai. Landet har en nationalforsamling bestående af 40 medlemmer, valgt i de respektive emirater. Hvert enkelt emirat har sin egen lokale regering.

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Landets økonomiske vækst i 1980'erne var på 42%, og da man fortsat fandt olie, og også begyndte at bygge en del, steg væksten med 48% i 1990'erne.

Immigranter fra Asien[redigér | redigér wikikode]

Da landet er i stor økonomisk vækst pga. olie, udbyggelse af diverse byer, flytrafik og meget store bygningsprojekter, har landet valgt at benytte arbejdskraft fra andre lande, især i Asien, inden for byggerierhvervet. Immigranterne kommer især fra Indien og Indonesien. I serviceerhvervene, såsom taxi, byggekonstruktion, hoteller etc., finder man for det meste immigranter. De har visum i 3 år, hvorefter det skal fornyes. Én gang om året har de lov til at tage tilbage til deres hjemland. Forøver en immigrant nogen form for kriminalitet – herunder indmeldelse i fagforeninger(!) — bliver personen dømt efter sharialovgivning, hvorefter vedkommende bliver udvist af landet. Omkring 80% af landets befolkning består af immigranter. Human Rights Watch har rapporteret at disse gæstearbejdere lever under umenneskelige forhold. Se HRWs rapport

Flytrafik[redigér | redigér wikikode]

I 1985 dannede de Forenede Arabiske Emirater deres eget flyselskab. Selskabet hedder Emirates og er i dag et af verdens største og mest populære flyselskaber. Landet var også i en årrække involveret i flyselskabet Gulf Air, men har valgt at trække sig ud herfra og i stedet fokusere på et andet flyselskab.

Emirater[redigér | redigér wikikode]

De Forenede Arabiske Emirater består af følgende syv emirater:

Religion[redigér | redigér wikikode]

Den officielle religion i alle emiraterne er Islam, som praktiseres af 99 % af befolkningen. Flertallet af disse er Sunnimuslimer. Men der er frihed til at praktisere sin egen religion, og der er både katolske og protestantiske kirker, samt et hindutempel i Dubai.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Koordinater: 23°47′00″N 54°00′00″Ø / 23.78333°N 54°Ø / 23.78333; 54