Potaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Potaske (en uren form for kaliumcarbonat) er et hvidt pulver og salt, der kan fremstilles ved glødning af vinsten og melasse, hvortil der ledes kuldioxid. Stoffet har den kemiske formel K2CO3 og e-nummer E-501.

Potaske har samme evne som natron og bagepulver. Under bagningen danner de kuldioxid, en luftart, der hæver dejen og gør bagværket let og porøst. Det er ikke varmen, men sure stoffer i dejen, der uddriver kulsyren og får det til at hæve.

Produktet benyttes oftest som hævemiddel i dej til brunkager, hvor det giver en speciel sprød og skør konsistens. Den bruges også som pH-regulerende middel (neutraliserer syre) inden for bageri- og konfektureindustrien.

Kaliumcarbonat er kalium-saltet af kulsyre (carbonsyre), og på grund af denne syres usædvanlige ioniseringsforhold har stoffet basevirkning i vandig opløsning med fri lufttilgang, herunder i jord. Af samme grund kan stoffet bruges som en kaliumgødning, hvor man ønsker basevirkning.

Broom icon.svgKvalitetssikring
Dette afsnit bør bringes til at stemme med Wikipedias standard if. Wikipedia:QA

MV=138,21; SMP=891oC; densitet:2,43; CAS-nummer:584-08-7

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet potaske er afledt af nederlandsk potasche. Leddet pot- (af potte) skyldes, at stoffet tidligere blev fremstillet ved kogning af brændte plantedele (aske) i en potte.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "potaske". Den Danske Ordbog. Hentet 6. juni 2016. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
KemiStub
Denne artikel om kemi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.