Potaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Potaske (en uren[kilde mangler] form for kaliumcarbonat) er et hvidt pulver og salt, der kan fremstilles ved glødning af vinsten og melasse, hvortil der ledes kuldioxid. Stoffet har den kemiske formel K2CO3 og e-nummer E-501.

Potaske har samme evne som natron og bagepulver. Under bagningen danner de kuldioxid, en luftart, der hæver dejen og gør bagværket let og porøst. Det er ikke varmen, men sure stoffer i dejen, der uddriver kulsyren og får det til at hæve.

Produktet benyttes oftest som hævemiddel i dej til brunkager, hvor det giver en speciel sprød og skør konsistens. Den bruges også som pH-regulerende middel (neutraliserer syre) inden for bageri- og konfektureindustrien.

Kaliumcarbonat er kalium-saltet af kulsyre (carbonsyre), og på grund af denne syres usædvanlige ioniseringsforhold har stoffet basevirkning i vandig opløsning med fri lufttilgang, herunder i jord. Af samme grund kan stoffet bruges som en kaliumgødning, hvor man ønsker basevirkning.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Ordet potaske er afledt af nederlandsk potasche. Leddet pot- (af potte) skyldes, at stoffet tidligere blev fremstillet ved kogning af brændte plantedele (aske) i en potte.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "potaske". Den Danske Ordbog. Hentet 6. juni 2016. 

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.