Louise af Danmark (1726-1756)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Louise af Danmark
Portræt udført af Johann Salomon Wahl
Hertuginde af Sachsen-Hildburghausen
Periode 1. oktober 17498. august 1756
Forgænger Caroline af Erbach-Fürstenau
Efterfølger Christine Sophie af Brandenburg-Bayreuth
Ægtefælle Ernst Frederik 3. af Sachsen-Hildburghausen
Børn Frederikke Sophie
Hus Huset Oldenburg
Far Christian 6. af Danmark
Mor Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach
Født 19. oktober 1726
Københavns Slot, København
Død 8. august 1756 (29 år)
Hildburghausen, Sachsen-Hildburghausen
Religion Lutheransk

Prinsesse Louise af Danmark-Norge (19. oktober 17268. august 1756) var en dansk prinsesse, der var hertuginde af Sachsen-Hildburghausen fra 1749 til 1756 som ægtefælle til hertug Ernst Frederik 3. af Sachsen-Hildburghausen. Hun var datter af kong Christian 6. og dronning Sophie Magdalene og var således søster til kong Frederik 5..

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Louise blev født den 19. oktober 1726Københavns Slot som datter af Kronprins Christian (den senere Christian 6.) i hans ægteskab med Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach.

I begyndelsen blev opmærksomheden mest blev henledt på hende ved de forskellige forsøg, hendes far gjorde på at få hende gift, snart med Georg 2. af Storbritanniens yngre søn, Hertugen af Cumberland, snart med den prins af Pfalz-Zweibrücken-Birkenfeld, der var på tale ved tronfølgervalget i Sverige 1742-43, snart med en prins af Mecklenburg. Disse planer gik dog af forskellige grunde i vasken. Under spændingen imellem den dansk-norske stat og Sverige efter Adolf Frederiks valg til svensk tronfølger 1743 var det alvorlig på tale, at et giftermål mellem hende og Adolf Frederik skulle være et af midlerne til at føre til en forsoning; men planere gik i vasken på Christian 6.'s ukloge uvilje imod at se sin datter gift med en gottorpsk prins.

At slutte efter udtalelser af fremmede diplomater var hun en livlig, frisk natur; men hun led af den naturfejl, at hun stammede. I det hele udmærkede hun sig næppe ved nogen indtagende personlighed; dels dette, dels hendes kendelige lede ved den stive hoftone ved hendes forældres hof gjorde, at hun ikke stod disse meget nær; Christian 6. taler i et brev til sin ven grev Stolberg om hendes «uopdragne Væsen». Under Frederik 5.s regering ser det stærkt ud til, at der var ved at udvikle sig en gensidig tilbøjelighed imellem hende og en kammerjunker Ahlefeldt, der måtte bøde for sin dristighed i så henseende med nogle års fængsel på Munkholmen.

Måske havde hendes ære lidt overlast i denne forbindelse, for i 1749 blev hun i al hast gift med hertug Ernst Frederik 3. af Sachsen-Hildburghausen, med en stor medgift. Hun blev gift på Hirschholm Slot, nord for København den 1. oktober 1749.

Hun døde 8. august 1756 efter at have født et enkelt barn, der døde efter en måneds tid: Prinsesse Frederikke Sophie Juliane Caroline (5. december 1755 – 10. januar 1756). Nogle af hendes ejendele må være returneret til København, for på Rosenborg findes en rokokomontre med en voksdukke af den afdøde prinsesse.

Kilder[redigér | redigér wikikode]