Professor Labri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Professor Labri
Født 5. august 1863Rediger på Wikidata
Nyborg KommuneRediger på Wikidata
Død 10. marts 1935 (71 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstnerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Professor Labris gravsten på Assistens Kirkegård i Odense

Johannes Marius Dines Petersen (født 5. august 1863 i Nyborg, død 10. marts 1935 i Odense) var en dansk gøgler, tryllekunstner m.v.

I 1877 kom han i lære som skomager. En dag da han skulle aflevere et par støvler til en kaptajn på et skib, kom han til slemt skade ved et fald ned i skibets lastrum. Han var lettere handikappet resten af sit liv. Han optrådte først under navnet "Johannowitz", men tog senere kunstnernavnet "Professor Labri".

Professor Labri optrådte på markeder i et primitivt opstillet telt og tog éntre til sine forestillinger. Forud for sin optræden stod han udenfor og lokkede folk til med sin sjove skingre stemme og meget fantasifulde salgstaler.

Citat Professor Labri:

Citat ... Kom og se damen uden underkrop danse hopsa... Oplev frikadellens flugt over plankeværket med en gaffel i ryggen, skarpt efterfulgt af to røgede sild... Citat
Citat ...Slutnummeret er den verdensberømte, hjulbenede tunghøre abe, Moritz, som er en nær slægtning af Napoleon Bonaparte. Den skyder med baglader fra middelalderen, slår dobbelte saltomortaler på hovedet af en forsvarsvenlig makrel og sluger 3-tommer søm, der spyttes ud som enører... Citat
Citat ...Jeg var i lære som skrædder, mester sagde, "Skrædder bliver du aldrig min ven - måske professor i lapperi..." Citat

Professor Labri blev ofte beskyldt for at være en bedrager, fordi hans salgstaler ikke holdt hvad de lovede, når først folk havde betalt og sad i teltet og så forestillingen. For eksempel kunne han udenfor reklamere med at man ville se "skelettet af et menneske" og i forestillingen ville han så lade sin assistent løfte en ske med hånden, nemlig "ske lettet af menneske".

Selvom han i perioder tjente rigtig mange penge, forsvandt de meget hurtigt igen. Han var meget godgørende og hjalp f.eks. med at betale andre gøgleres gæld eller hvis nogen var i pengenød. Han døde selv som en fattig mand, 71 år gammel.

Begravet på Assistens Kirkegård i Odense. På Vorbasse Markedsplads, hvor han ofte optrådte og gjorde Vorbasse landskendt med udtrykket Vorbasse Krigshavn, har man rejst en mindesten for ham.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]