Pyramideforetagende

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Pyramideforetagender er en uofficiel betegnelse for investerings- eller salgsforetagender, hvor en bred bund skal finansiere udbyttet til en smal top, eller hvor de senest tilkommende skal finansiere udbyttet til de først tilkommende.

Pyramideforetagender kan tiltrække nye investorer eller sælgere ved at love og ved – til at begynde med – også at kunne dokumentere udbytter, der er væsentligt højere end der kan opnås ved almindelige investeringer eller ved en normal arbejdsindsats.

Forretningsmodellen multi-level marketing fungerer ofte som dække for flere kategorier af pyramideforetagender. Den ulovlige version af modellen er formelt baseret på direkte salg, men i virkeligheden ligger den primære mulighed for at tjene penge ikke ved salg, men ved at hverve medlemmer, samtidig med at deltagerne tvinges til at købe flere varer end de kan sælge.

Nogle organisationer er opbygget på et tilsvarende princip. Senere tilkommende medlemmer kan konvertere høje kursusafgifter ved at rekruttere nye medlemmer.

Pyramidespil er en særlig type pyramideforetagende, der ofte lover et sikkert udbytte under forudsætning af at alle led i en kæde gør hvad de er anmodet om.

Pyramidespil er ulovligt de fleste lande deriblandt Danmark.

Albanien 1996-1997[redigér | redigér wikikode]

I 1996-1997 blev der etableret flere pyramideforetagender i Albanien. Rygtet om store udbytter førte til at mange albanere investerede deres opsparede midler i foretagenderne.

Nogle af de indskudte midler blev investeret i almindelig erhvervsvirksomhed, men mange af dem blev brugt til at betale udbytte til de første investorer.

Efter relativt kort tid faldt udbyttet eller det udeblev helt, hvorefter investorer krævede at få deres indskudte midler tilbagebetalt. Da dette kun blev efterkommet i et begrænset omfang, gav det anledning til voldsomme protester, der senere udviklede sig til borgerkrigslignende tilstande. Mange af investorerne mistede deres opsparing. Nogle, der havde solgt husdyr og ejendom, eller som havde optaget lån i håbet om at opnå en stor og hurtig gevinst, fik deres sociale situation væsentligt forringet.

I sommeren 1997 førte uroen til at NATO intervenerede for at give mulighed for at der kunne afholdes parlamentsvalg. Valget førte til at Socialisterne fik regeringsmagten, og at præsident Sali Berisha blev erstattet af fysikprofessor Rexhep Meidani.

Der er efterfølgende sket retsforfølgelse af nogle af ejerne, og der er – i begrænset omfang – sket tilbagebetaling af de investerede midler.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]