Quentin Tarantino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino Césars 2014 4.jpg
Tarantino i Paris til Césaruddelingen, februar 2014.
Personlig information
Født Quentin Jerome Tarantino
27. marts 1963 (55 år)
Knoxville, Tennessee, USA
Nationalitet USA Amerikaner
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller
Aktive år 1982–i dag

Quentin Tarantino (født 27. marts 1963 i Knoxville, Tennessee, USA) er en amerikansk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller, der hurtigt steg til berømmelse i starten af 1990'erne som en frisk fortæller, der bragte nyt liv til de mest kendte amerikanske arketyper.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Tarantino fik foden indenfor i branchen, da han i 1990 solgte sit manuskript True Romance, skrevet sammen med vennen Roger Avary. Manuskriptet blev til en film i 1993, instrueret af Tarantinos idol Tony Scott med Patricia Arquette og Christian Slater i hovedrollerne. Han skrev også det oprindelige manuskript til Natural Born Killers, der dog blev ændret en del af instruktør Oliver Stone før optagelserne var færdige.

Efter denne første succes skrev og instruerede han Håndlangerne (original titel Reservoir Dogs) (1992), der fik premiere på Sundance festivalen i 1991 og blev et stort kulthit. Herefter var turen kommet til Tarantinos absolutte hovedværk Pulp Fiction (1994), der vandt Den Gyldne Palme ved filmfestivalen i Cannes, blev nomineret til 7 Oscars og vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

I 1997 kom filmen Jackie Brown, der bygger på en roman af Elmore Leonard. Filmen er en hyldest til 70'ernes blaxploitationfilm.

I 2003 kom den kung fu/spagehettiwestern/japansk kampsportsinspirerede Kill Bill Volume One og seks måneder senere i 2004 kom anden halvdel Kill Bill Volume Two. Udover sine værker er han også kendt for at være Buddhist.[kilde mangler]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Instruktion og manuskript[redigér | redigér wikikode]

Gæsteinstruktion[redigér | redigér wikikode]

Manuskript[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller[redigér | redigér wikikode]

Executive producer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]