Spring til indhold

Quentin Tarantino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Quentin Tarantino
Tarantino i Paris til Césaruddelingen, februar 2014.
Personlig information
FødtQuentin Jerome Tarantino
27. marts 1963 (61 år)
Knoxville, Tennessee, USA
NationalitetUSA Amerikaner
Højde185 cm Rediger på Wikidata
FarTony Tarantino Rediger på Wikidata
ÆgtefælleDaniella Pick (fra 2018) Rediger på Wikidata
PartnereMira Sorvino (1995-1998),
Didem Erol (2007-2011) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedNarbonne High School Rediger på Wikidata
Medlem afAmerican Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
BeskæftigelseFilminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller
Aktive år1982–i dag
GenreActionfilm, Independent-film, Postmodernisme Rediger på Wikidata
Påvirket afHoward Hawks Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserGolden Globe (1995),
Saturn Award (2013),
Republikken Ungarns Fortjenstorden,
Kommandør for Kunst- og Litteratur (2013),
National Board of Review Award for bedste film med flere Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Quentin Jerome Tarantino (født 27. marts 1963 i Knoxville, Tennessee, USA) er en amerikansk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller, der hurtigt steg til berømmelse i starten af 1990'erne som en fortæller, der bragte nyt liv til de mest kendte amerikanske arketyper.

Tarantino fik foden indenfor i branchen, da han i 1990 solgte sit manuskript True Romance, skrevet sammen med vennen Roger Avary. Manuskriptet blev til en film i 1993, instrueret af Tarantinos idol Tony Scott med Patricia Arquette og Christian Slater i hovedrollerne. Han skrev også det oprindelige manuskript til Natural Born Killers, der dog blev ændret en del af instruktør Oliver Stone, før optagelserne var færdige.

Efter denne første succes skrev og instruerede han Håndlangerne (original titel Reservoir Dogs) (1992), der fik premiere på Sundance-festivalen i 1991 og blev et stort kulthit. Herefter var turen kommet til Tarantinos absolutte hovedværk[kilde mangler] Pulp Fiction (1994), der vandt Den Gyldne Palme ved filmfestivalen i Cannes, blev nomineret til 7 Oscars og vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

I 1997 kom filmen Jackie Brown, der bygger på en roman af Elmore Leonard. Filmen er en hyldest til 70'ernes blaxploitationfilm.

I 2003 kom den kung fu/spagehettiwestern/japansk kampsportsinspirerede Kill Bill Volume One og seks måneder senere i 2004 kom anden halvdel Kill Bill Volume Two.

I 2009 udkom Inglourious Basterds, der foregår under 2. verdenskrig. Tarantino fik ideen tilbage i 1990'erne og overvejede i perioder at lave det som en miniserie, men endte ultimativt med en film, som han selv kalder sit mesterværk.

I 2013 udkom Django Unchained. En film som gav Tarantino hans anden Oscar for bedste originale manuskript; denne gang var hele manuskriptet skrevet af ham alene. Jamie Foxx endte i hovedrollen som Django trods snak om både Will Smith og Michael K. Williams som eventuelle valg til rollen. Ud over dette medvirker i filmen både Leonardo DiCaprio i sin første birolle siden 1990'erne og Christoph Waltz, som blev verdenskendt i Inglourious Basterds.

Tarantino har flere gange udtalt, at han kun kommer til at lave 10 film i løbet af sin karriere.[kilde mangler] Han har hertil efter sin niende film Once Upon a time in Hollywood (2019) udtalt, at denne film muligvis bliver hans sidste, da han ifølge ham selv skal nå at trække sig tilbage inden han fylder 60 år.[kilde mangler] Han har hertil også udtalt, at han efter at fylde 60 vil bruge tiden på at skrive romaner og teater. Han har endda overvejet at lave The Hateful Eight som teaterstykke.

Instruktion og manuskript

[redigér | rediger kildetekst]

Gæsteinstruktion

[redigér | rediger kildetekst]

Executive producer

[redigér | rediger kildetekst]
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]