Rasmus Æreboe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Rasmus Æreboe

Rasmus Æreboe (26. april 1685 i Svendborg24. oktober 1744 i København) var en dansk embedsmand, oversætter og forfatter, far til Andreas Æreboe.

Æreboe var søn af en fattig skipper, der døde, da drengen var otte år gammel. Derfor blev farbroderen, der ligesom faderen var skipper, men bosat i Næstved, overtalt til at tage nevøen til sig da han blev 11 år gammel. I Næstved blev han ansat som tjenestedreng hos en kapellan. Under megen nød og fattigdom kæmpede han sig med stor energi frem til at blive student 1704 fra Næstved Latinskole og siden teologisk kandidat fra Københavns universitet. 1709 fik han ansættelse som privatsekretær hos den senere viceadmiral men da kommandør Just Juel (1664-1715), der netop da skulle rejse til Rusland som envoyé extraordinaire til zar Peter den Stores omflakkende hof og deltog bl.a. i felttoget mod Tyrkiet 1711. Æreboe gjorde særdeles god fyldest i sin ny stilling og erhvervede sig omfattende sprogkundskaber.

Efter sin hjemkomst tre år senere blev han, til dels af hensyn til disse, udnævnt til notarius publicus i København, i hvilken stilling han forblev til sin død. Det, som har gjort Æreboes navn bekendt, er hans autobiografi der er ført op til 1736 (udgivet 1862 af Dr. J.G. Burman Becker, 1889 på ny med noter af G.L. Grove). Han giver heri livlige og værdifulde skildringer af studenterlivet i København på den tid og af forholdene i Rusland, særlig af Peter den Store og hans nærmeste omgivelser.

Han efterlod sig også en oversættelse af Den Ryssiske Lov (russisk: Соборное уложение - Sobornoje Ulozhenije), fra 1649 færdiggjort og overrakt kong Frederik 4. efter fredsslutningen i Den Store Nordiske Krig 1721.

Æreboe var medstifter af Nordens første fajancefabrik, Fajancefabriken i Store Kongensgade, hvor han var direktør 1725-26.

Æreboe døde 1744 i sin ejendom ved Holmens Kanal i en alder af 61 år og blev begravet på Holmens Kirkegård.

Kilder[redigér | redigér wikikode]