Rentespænd
Et rentespænd er forskellen mellem to rentesatser, fx mellem renten på realkreditobligationer og statsobligationer, mellem danske og tyske statsobligationer eller mellem renterne på langvarige og kortvarige lån.
Rentemarginal
[redigér | rediger kildetekst]Et særligt rentespænd er forskellen mellem den gennemsnitlige udlåns- og indlånsrenten i et pengeinstitut, der kaldes rentemarginalen.[1] Den er ofte grundlaget for pengeinstituttets indtjening, men sjældent den eneste indtægtskilde.
Mere specifikt bruges også ordene "indlånsmarginal" og "udlånsmarginal". Indlånsmarginalen er forskellen mellem det, en indskyder i en forretningsbank får i rente på sin konto, og den forrentning, som samme bank kan få hos centralbanken, hvis den placerer pengene der. Udlånsmarginalen er forskellen mellem det, en bankkunde betaler i rente for et lån, og bankens omkostninger ved at stille pengene til rådighed for låntageren. Sidstnævnte kaldes også fundingomkostninger. Rentemarginalen er så et udtryk for summen af indlåns- og udlånsmarginalen.[2]
Den danske rentemarginallov 1975-79
[redigér | rediger kildetekst]I Danmark havde man i 1975-79 en rentemarginallov, ifølge hvilken et pengeinstituts rentemarginal ikke måtte overstige gennemsnittet for de tre foregående år. Loven førte utilsigtet til højere rentesatser på både udlåns- og indlånssiden, hvorfor den blev afskaffet igen.[3]
Kilder
[redigér | rediger kildetekst]- ^ J. Dahlhoff, H. Grell og B.F. Henningsen (2002): Opslagsordet rentemarginal. Erhvervsøkonomisk minilex. 4. udgave, Gyldendal.
- ^ "Hvad er rentemarginal? Artikel på Danske Banks hjemmeside, besøgt 6. november 2019". Arkiveret fra originalen 6. november 2019. Hentet 6. november 2019.
- ^ Morten Balling: opslagsordet rentemarginal i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 6. november 2019.