Økonometri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Økonometri er et videnskabeligt forskningsområde inden for økonomi, der anvender statistik og matematik til at analysere kvantitativ information. En person der arbejder med økonometri kaldes en økonometriker. Økonometri anvendes bredt inden for mange forskellige økonomiske discipliner, hvor man søger at afdække sammenhænge mellem forskellige økonomiske og forretningsmæssige variable. Der findes flere formelle definitioner på hvad man præcis forstår ved udtrykket økonometri

Overordnet opdeles økonometri i teoretisk økonometri, der har fokus på matematiske og statistiske egenskaber ved den økonometriske anvendelse, og anvendt økonometri hvor fokus er på den praktiske anvendelse af økonomisk data i empiriske studier.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Økonometri blev grundlagt som en videnskabeligt forskningsområde i 1930'erne, hvor nordmanden Ragnar Frisch ofte akrediteres som grundlæggeren af videnskaben. Som udgangspunkt var fokus på makroøkonomiske problemstillinger, hvor man søgte at hjælpe offentlige instanser og større virksomheder med at forbedre deres langsigtede økonomiske beslutninger. Op igennem 1900'tallet udviklede økonometrien sig til at være et af de allervigtigste forskningsområder inden for økonomi. [1]


Metode[redigér | redigér wikikode]

Teoretisk økonometri studerer de statistiske egenskaber ved økonometriske procedurer. Herunder efficiens af estimatorere og stikprøveudvælgelse.

Anvendt økonometri beskriver sammenhænge i data hentet fra "den virkelige verden", og herved blive klogere på økonomiske modeller, analysere historisk data og forecaste fremtiden.

Analyse[redigér | redigér wikikode]

Økonometrikere studerer typisk tre former for data: cross-section (tværsnit), tidsserier og paneldata.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Heij et al.. "Econometric Methods with applications in Business and Economics, s. 1.
Økonomi Stub
Denne artikel om økonomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.