Richard Chamberlain

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Richard Chamberlain
Richard Chamberlain DF-ST-83-03559.jpg
Richard Chamberlain, 1982
Personlig information
Fulde navn George Richard Chamberlain
Født 31. marts 1934 (88 år)
Beverly Hills, Californien, USA
Partner Martin Rabbett
(1970'erne – )
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1960-
Roller Ralph de Bricassart (Tornfuglene)
Golden Globe
1963, 1981, 1984

George Richard Chamberlain (født 31. marts 1934 i Beverly Hills) er en amerikansk skuespiller, der er kendt for en lang række roller i film og tv-serier, blandt andet som fader Ralph de Bricassart i tv-serien Tornfuglene fra 1983 og John Blackthorne i Shogun.

Opvækst og karrierens indledning[redigér | rediger kildetekst]

Richard Chamberlains far var handelsrejsende og desuden aktiv foredragsholder i Anonyme Alkoholikere. Richard var som stor dreng meget glad for sport og kunst i mange former. Da han gik på college, var han tæt på at underskrive en filmkontrakt, men indkaldelse til hæren og udstationering i Sydkorea i seksten måneder satte en stopper for dette.[1]

Da han kom hjem, begyndte han at læse hos den anerkendte skuespiller Jeff Corey, og snart var han med til at grundlægge teatergruppe Company of Angels. Han fik sine første småroller i tv-produktioner i 1959, og han fik snart sit gennembrud, da han fik titelrollen i tv-serien Dr. Kildare, der blev udsendt i fem sæsoner i perioden 1961-66. Han modtog i 1963 en Golden Globe for bedste mandlige tv-rolle for denne rolle. Da han også er en udmærket sanger, fik han i begyndelsen af 1960'erne udsendt flere plader, deriblandt temaet fra Dr. Kildare med titlen "Three Stars Will Shine Tonight", og denne nåede i top ti på Billboard Hot 100-hitlisten. Richard Chamberlain opnåede i 1962 en 21. plads på Billboard-hitlisten med sin version af Love Me Tender, titelmelodien fra Elvis Presleys første film fra 1956.

Skuespillerkarrieren[redigér | rediger kildetekst]

Da Dr. Kildare stoppede i 1966, begyndte Chamberlain at spille teater. Han spillede blandt andet i en Broadway-udgave af Breakfast at Tiffany's sammen med Mary Tyler Moore, men stykket blev en stor fiasko og nåede kun at spille fire forestillinger.

I 1968 prøvede han lykken i England og spillede både teater og tv. Han fik efterhånden opbygget et rygte som en seriøs skuespiller. Han indspillede i 1969 sammen med blandt andet Katharine Hepburn en filmudgave af Den gale fra Chaillot. I England modtog han taleundervisning og spillede derpå titelrollen i Hamlet i Birmingham, hvorved han blev den første amerikaner, der spillede den rolle siden John Barrymore i 1929. Chamberlain fik strålende kritik for præstationen, og året efter spillede han samme rolle i en tv-udgave.

I 1970'erne var Richard Chamberlain blevet en stor stjerne, og han spillede en hovedrolle i katastrofefilmen Det tårnhøje helvede, rollen som Aramis i Richard Lesters filmatiseringer af De tre musketerer og dens efterfølger samt en hovedrolle i Peter Weirs thriller Den sidste bølge fra 1977.

Fra slutningen af 1970'erne blev det i voksende grad tv-serierne, der blev hans domæne. Efter en stor rolle i Coloradosagaen fik han hovedrollen i filmatiseringen af James Clavells Shogun efterfulgt af rollen som fader Ralph de Bricassart i Tornfuglene og lidt senere hovedrollen i I palmernes skygge. Stadig spillede han også filmroller, blandt andet som Allan Quatermain i Kong Salomons miner.

Fra 1990'erne blev der endnu længere mellem filmrollerne, og det blev mest til mindre roller og gæsteoptrædender i serier for Chamberlain. Derudover spillede han igen teater med roller i blandt andet My Fair Lady og Monty Python's Spamalot. Blandt de serier, han har gæstet, er Will & Grace og Desperate Housewives

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Richard Chamberlain boede på Hawaii fra midten af 1970'erne til 2010 sammen med sin partner, Martin Rabbett, der er skuespiller, forfatter og producer. Parret har spillet sammen i filmen Allan Quatermain og jagten på den gyldne by, hvor Rabbett spiller bror til Allan Quatermain (spillet af Chamberlain).

Chamberlains seksuelle orientering var i mange år ukendt for offentligheden, indtil det franske magasin Nous Deux i 1989 afslørede det. Chamberlain har først selv omtalt det i en selvbiografi fra 2003 med titlen Shattered Love.

I foråret 2010 medførte arbejdsopgaver, at Chamberlain rejste til Los Angeles, mens Rabbett blev tilbage på Maui.[2]

Hædersbevisninger og priser[redigér | rediger kildetekst]

Richard Chamberlain har modtaget en lang række priser gennem årene. Han har blandt andet modtaget tre Golden Globe-priser; efter den første for Dr. Kildare fik han prisen igen i 1981 for Shogun og i 1984 for Tornfuglene. I 2011 modtog han Steiger-prisen i Tyskland for sine præstationer gennem karrieren.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Listen herunder viser udvalgte film og serier, som Chamberlain har medvirket i.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Richard Chamberlain Biography". Yahoo!. Hentet 2011-04-01.
  2. ^ "Richard Chamberlain returns to LA". Belfast Telegraph. 2010-04-12.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]