Richard Harris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Richard Harris
Richard Harris 1985.jpg
Richard Harris (1985)
fødselsdato og fødested 1. oktober 1930
Limerick, Ireland
dødsdato, dødssted eller/og dødsårsag 25. oktober 2002 (72 år)
London, England, UK
død pga. naturlig årsag
statsborger i Irland Irsk
Aktive år 1958–2002
ægtefælle Elizabeth Rees-Williams (1957–69)
Ann Turkel (1974–82)
barn Jared Harris, Damian Harris, Jamie Harris
søskende Dermot Harris
bopæl County Limerick
beskæftigelse skuespiller, filminstruktør, sanger, filmproducent, rugby union player, manuskriptforfatter, filosof, Singer-songwriter
uddannelsessted
(alma mater)
London Academy of Music and Dramatic Art, Crescent College

Richard St John Harris (1. oktober 193025. oktober 2002) var en irsk skuespiller, sanger, instruktør og forfatter. Han medvirkede i en lang række film fra slutningen af 1950'erne og frem til sin død i 2002. Blandt hans mere kendte roller er rollen som Kong Arthur i filmen Camelot fra 1967 og som professor Albus Dumbledore i Harry Potter og hemmelighedernes kammer og Harry Potter og de vises sten. Han har endvidere spillet hovedrollen som John Morgan i Manden de kaldte Hest og de senere film i denne serie og som English Bob i De nådesløse. Han blev castet til vidt forskellige roller, for eksempel Sulla i Julius Cæsar, Dr. Andreas Tork i Frøken Smillas fornemmelse for sne og ikke mindst Marcus Aurelius i storfilmen Gladiator.

I 1970'erne havde han helterollen i thrillerne "Møde i rum Sø" (originaltitel "Golden Rendevous") og "Cassandra-broen" (originaltitel "The Cassandra Crossing") samt en af de større roller i de vilde gæs. Han havde i 1961 en mindre rolle i Navarones Kanoner, der, ligesom førnævnte "Møde i rum sø", var baseret på en roman af Alistair MacLean.

I 1968 havde han et hit med melodien "MacArthur Park".

Han opnåede at blive nomineret til to Oscars for bedste mandlige hovedrolle for sine roller i This Sporting Life (1963) og Manden fra Amerika (1990).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi