Marcus Aurelius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Marcus Aurelius
Marcus Aurelius (bust).jpg
Navn før
tiltrædelse:
Marcus Annius Verus
Navn som
kejser:
Imperator Cæsar Marcus Aurelius Antoninus Augustus
Regerede: 161180
Dynasti: Nervan-antoninske
Født: 26. april 121 ,  
Død: 17. marts 180 , Vindobona
Dødsårsag: Naturlige årsager
Forgænger: Antoninus Pius
Efterfølger: Commodus
Se også liste over romerske kejsere
Statue af Marcus Aurelius på Piazza del Campidoglio i Rom

Marcus Aurelius (født Marcus Annius Verus 26. april 121, død 17. marts 180) var romersk kejser fra 161-180 e.kr. og stoisk filosof.

Marcus Aurelius, hvis familie havde rødder i provinsen Hispania, gjorde sig tidligt bemærket ved sine religiøse og filosofiske interesser og blev som ganske ung adopteret af den senere kejser Antoninus Pius på anbefaling af kejser Hadrian. Fra 146 var han adoptivfaderens medregent og svigersøn. Han overtog tronen efter Antoninus Pius død i 161. Til 169 regerede han formelt sammen med sin adoptivbroder Lucius Verus. Hans biologiske forældre var Marcus Annius Verus og Domitia Lucilla.

Hans indre styre var en vellykket fortsættelse af forgængernes reformpolitik. Han gennemførte flere sociallove, bedrede slavernes retssikkerhed, indførte fødselsattesten og prøvede at begrænse gladiatorkampene. Derimod blev udenrigspolitikken fra ca. 170 præget af krige med germanerne, og Roms nedgangstid begynder allerede her. Han førte han næsten uafbrudt krige med germanerstammen markomannerne, som han med stor energi drev tilbage. Han døde i det nuværende Østrig efter et vellykket felttog.

Marcus Aurelius var kendt som "filosoffen på kejsertronen", da han skrev en lang række stoiske aforismergræsk under sine mange felttog. Aforismerne er samlet i værket Τὰ εἰς ἑαυτόν (Ta eis heauton, "Tanker til sig selv)". Hans filosofi er ikke særlig original, men er præget af en beskeden og værdig holdning til livets tilskikkelser. En del af hans tanker ligner kristendommens, som han i øvrigt bekæmpede. Lighederne skyldes, at også kristendommens var påvirket af stoicismen.[kilde mangler] Hans høje idealer og generelt sympatiske fremtræden har givet ham tilnavnet "den ædleste af alle cæsarer". Det er beklageligt, at han anerkendte sin tyranniske søn Commodus som tronfølger.

Marcus Aurelius var både græko- og homofil (dvs. en elsker af alt græsk). Han skrev og talte græsk og anlagde fuldskæg efter græsk skik. Det var ualmindeligt for en romer.

I traditionel historieskrivning ses han som den sidste gode kejser, og hans død er for det meste begyndelsen på den romerske forfaldstid ("Romerrigets undergang og fald"; The Decline and Fall of the Roman Empire beskrevet i Edward Gibbons bog). Flere romerske kejsere som Caracalla og Heliogabalus erklærede, at de havde ham som forbillede og tog hans navn. Det skaber nogen forvirring i kejserrækken.

Marcus Aurelius i kulturen[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Rudi Thomsen, Marcus Aurelius : en filosof på kejsertronen, Aarhus Universitetsforlag, 2001. ISBN 87-7288-870-9.
  • J.A. Bundgaard (oversætter), Marcus Aurelius – Meditationer, Det lille Forlag, 1996. ISBN 87-90030-45-1.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Romerske kejsere Efterfølgende:
Antoninus Pius
138-161
Commodus
180-192