Rikke Helms

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rikke Helms
Født 25. februar 1948 Rediger på Wikidata
Skive Kommune Rediger på Wikidata
Mor Sara Helms Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Akademiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Dannebrog Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rikke Marianne Helms (født 25. februar 1948 i Skive) er en dansk kulturarbejder og institutleder af Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg.

Barndom og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Rikke Helms er datter af læge Peder Georg Helms (1920–2005) og læge samt cand. phil. Sara Helms (født Tønnesen; 1911–1999), og er den mellemste af tre søskende, med Lars Helms som storebror og Hans Jacob Helms som lillebror. Hun tilbragte en stor del af sin barndom i Østgrønland i forbindelse med forældrenes virke som læger.

Helms tog sin studentereksamen på Horsens Statsskole i 1966 og dimitterede som cand. mag. i russisk og dansk fra Københavns Universitet i 1976. Under studietiden virkede hun som rejseleder ved turist- og kongresrejser til det daværende Sovjetunionen fra 1970–75, efter et ét-årigt studieophold ved Leningrads Statsuniversitet.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

I perioden 1977–85 virkede hun i det danske undervisningssystem, inden hun i 1985 tog til Sovjetunionen igen for at virke som lektor ved Moskvas Statsuniversitet frem til 1990. I 1990 blev hun udnævnt til institutleder ved Det Danske Kulturinstitut i Riga, i en omskiftelig tid, hvor Letland genvandt sin uafhængighed fra Sovjetunionen. Denne stilling havde Helms frem til 2003, hvor hun i stedet blev institutleder for Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg.

Æresbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Rikke Helms fik Ebbe Muncks Hæderspris i 1993, og blev den 7. november 1994, som den første udlænding efter Letlands genvundne selvstændighed, udnævnt til Officer af Trestjerneordenen.[1] I 1996 blev hun udnævnt til æresdoktor ved Letlands Kulturakademi og i 2011 til Ridder af Dannebrog.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu reģistrs" (doc) (lettisk). Letlands Præsidentkancelli. Hentet 8. februar 2012. 
DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi