Rohkunborri nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rohkunborri nationalpark
Kort over nationalparker i Syd-Norge. Denne er nr 34 på kortet
Ligger i Norge
Område Troms og Finnmark
Nærmeste by Setermoen
Areal 571 km²
Oprettet 2011

Rohkunborri nationalpark er en nationalpark i Troms og Finnmark fylke i det nordlige Norge. Parken omfatter de indre dele af Sørdalen og fjeldområderne østover med bjergmassivet Rohkunborri og søen Geavdnjajávri og dækker et område på 571 km².

Rohkunborri nationalpark blev oprettet i 2011, for «at bevare et stort naturområde med et særegent landskab for at sikre biologisk mangfoldighed med økosystemer, arter og bestande i et vidt spænd af naturtyper fra frodige Grå-Elhække, urskovspræget birkeskov og høgstaudeskover, store vådområder og ferskvandsmiljø med oprindelige dyre- og plantesamfund til alpine naturtyper med canyon i Sørdalen. Fjeldræven er en art det skal tages specielt vare på.» [1]

Sørdalen set fra syd mod nord

Nationalparken ligger i Bardu kommune og grænser i syd til den svenske grænse og den svenske nationalpark Vadvetjåkka (nordsamisk: Vádvečohkka), som blev etableret allerede i 1920.

Den 800 kilometer lange vandrerute Nordkalotruten fra Karasjon til Sulitjelma går gennem Rohkunborri, ind fra Altevatn og ud ved søen Torneträsk til Sverige.

Fauna[redigér | rediger kildetekst]

Nationalparken huser flere sjældne og truede dyre- og fuglearter; jærv, bjørn, rype, jagtfalk og sneugle. På svensk side af grænsen yngler også fjeldræv, som man håber også skal etablere sig i Rohkunborri.

Rendrift[redigér | rediger kildetekst]

De norske rengræsningsdistrikter Altevatn og Gielas har græsningsområder i nationalparken. Dertil har den svenske sameby Talma rettigheder til sommergræsning her.

Panorama med store dele af Sørdalen set fra øst mod vest


Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 68°33′N 18°51′Ø / 68.550°N 18.850°Ø / 68.550; 18.850