Sjunkhatten nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sjunkhatten nationalpark
Kort over nationalparker i Norge. Denne er nr 33 på kortet
Ligger i Norge
Område Nordland
Nærmeste by Bodø
Areal 418 km²
Oprettet 2010

Sjunkhatten nationalpark (Dávga suoddjimpárkka) er en nationalpark som ligger i et kuperet fjeld- og dalområde i Nordland fylke i Norge; nord for Bodø og sydvest for Sørfolda-fjorden. Parken blev oprettet i 2010, for at «tage vare på et stort, sammenhængende og vildmarkspræget naturområde som indeholder særegne, repræsentative økosystemer og landskaber, og som er uden større indgreb». [1] Den dækker et område på 417,5 km2.

Nationalparken ligger i kommunerne Bodø, Fauske og Sørfold. Parken er lanceret som «Børnenes nationalpark», og regeringen ønsker at lægge vægt på speciel tilrettelæggelse og udvikling af tilbud rettet mod børn og unge.

Geografi, landskab, geologi[redigér | rediger kildetekst]

Landskabet er præget af erosion fra isbræer, med spidse toppe og afrundede fjelde, dalbunde og moræner. Området har mange floder og søer, og viltre fjeldelve præger landskabet.

Der findes flere sjældne plante- og dyrearter hvoraf 18 er såkaltde rødlistearter.

Det beskyttede område har også mange grotter og fremstår som et af de vigtigste grotteområder i Norge.

Forvaltning og brug af området[redigér | rediger kildetekst]

Erhvervsinteresserne i værneområdet er knyttet til traditionelle erhverv. Duokta rengræsningsdistrikt ligger indenfor nationalparken og har græsningsinteresser i store deler af området. Landbruget har også græsningsinteresser, der græsser flere tusind får i nationalparken.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 67°24′N 15°0′Ø / 67.400°N 15.000°Ø / 67.400; 15.000