Rosendal (Hordaland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Rosendal. (Se også artikler, som begynder med Rosendal)
Rosendal
Rosendal kirke.jpg
Kvinnherad kirke i Rosedal, bygd ca. 1250
Overblik
Land: Norge Norge
Kommune: Kvinnherad
Fylke: Hordaland
Demografi
Befolkningstal: 944 (2012 [1])
 - Areal: 1.44 km²
Andet
Oversigtskort

Koordinater: 59°59′5″N 6°0′42″E / 59.98472°N 6.01167°Ø / 59.98472; 6.01167 Rosendal er en by der er administrationscenter i Kvinnherad kommune i Hordaland fylke i Norge. Byen har 944 indbyggere (2012), og er kommunens største turistbygd.

Stedet[redigér | redigér wikikode]

Geografisk ligger Rosendal ved udmundingen af Hardangerfjorden og mellem bjergene Skålafjell, Melderskin og Malmangernuten. Fra Rosendal er der adgang til Myrdal med det fiskerige Myrdalsvatnet for enden.

Man kan køre fra Rosendal til Odda gennem Folgefonntunnelen, som åbnede 15. juni 2001. Folgefonntunnelen er den eneste fastlandsforbindelse ud af kommunen fra Rosendal. Man kan også komme til Rosendal via færgeforbindelserne Gjermundshavn-Årsnes, Skjersholmane-Ranavik, Utbjoa-Sydnes eller Skånevik-Utåker.

Rosendal set fra Veten på Snilstveitøy

Severdigheder og fritidsaktiviteter[redigér | redigér wikikode]

I Rosendal ligger også den største turistatraktion i kommunen, Baroniet Rosendal, et museum som kaster lys over unionstiden med Danmark. Kvinnherad kirke i Rosendal er en stenkirke fra cirka 1250. Der er også et skibsbygningsmuseum i bygden. Hvert år arrangeres festivaler som Rosendal Musikfestival, Rosendal Mad & Kunstfestival m.fl.

I Rosendal Havn er der plads til op til 100 gæstebåde - og der er vand, strøm, internet og servicebygning m.m.

Rosendal har en nybygget ridehal; Der er omkring 30 – 35 heste i Rosendal, flest er der af Norsk fjordhest, Norges nastionale hesterace. I Steinparken et stenkast fra kommunehuset kan man opleve et udvalg af Folgefonnhalvøens mangfoldige sten- og bjergtyper. I Rosendal ligger også Folgefonna nationalparkcenter.

Rosendal er sammen med Husnes Kvinnherad kommunes tusenårssted. Tusenårsstedet i Rosendal er markeret med en skulptur på Bankpladsen.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]