Sölvesborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sölvesborg
Sölvesborg Rådhuset.jpg
Sölvesborg Rådhus
Overblik
Land Sverige Sverige
Län Blekinge län
Kommune Sölvesborgs kommun
Grundlagt Middelalderen
Demografi
Indbyggertal 8.401 (2010)
 - Areal 6,09 km²
 - Befolkningstæthed 1.378 pr. km²
Andet
Tidszone UTC +1
Oversigtskort
Sölvesborg jernbanestation

Sölvesborg (dansk: Sølvesborg) er en svensk by i Blekinge. Byen blev grundlagt i middelalderen, mellem Ryssberget og en bugt i øst Vesan. Dens historie er markeret af beliggenheden ved den vej, der forbandt de daværende danske provinser Skåne og Blekinge. Under den danske tid var byen administrativt centrum i Sølvesborgs len. Til byens beskyttelse blev der med Sølvesborg Slot opført en borg, hvis ruiner er bevaret. I middelalderen var det den største og vigtigste fæstning i det østlige Danmark. På grund af sin beliggenhed blev Sölvesborg en handelsby.

Byens ældste bygning er Sankt Nikolai Kirken nordvest for byens stortorv. Kirkens ældste dele er fra omkring år 1300. Ved kirken findes to runesten (bl.a. Stentoftenstenen) fra 500-700-tallet.

Sölvesborgs Museum, der er indrettet i et gammelt kornmagasin, har udstillinger om byens og Listerlandets historie. Ved siden af museet ligger Sölvesborgs Kunsthalle.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sølvesborgs historie går tilbage til middelalderen. og var en Gammel Dansk by som blev afstået sammen med resten af skånelandene ved Roskilde freden i 1658. Antagelig er byen en gang i tiden vokset op beskyttet af det nu i ruiner lagte slot. Dets ældste kendte privilegier blev udstedt 1445 af kong Kristofer, som påberåber de af hans forgængere stadfæstede. 1452 brændtes byen af af svenskerne. 1654 ophævedes byprivilegierne, borgerne pålagdes at blive edsvorne borgere i Kristianstad og måtte kun hente varer derfra, og Sølvesborg blev således en køping under denne by. Sølvesborg igen købstadsrettigheder i 1835, og 1855 fik det desuden "stapelret".

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]